Ефективното партньорство между местните власти и бизнеса е едно от

...
Ефективното партньорство между местните власти и бизнеса е едно от
Коментари Харесай

Строители и общини заедно ще решават проблемите в сектора

Ефективното партньорство сред локалните управляващи и бизнеса е едно от значимите условия за сполучливо осъществяване на плановете с европейско финансиране през новия програмен интервал 2021 – 2027 година В подтекста на това схващане Националното съдружие на общините и Камарата на строителите се договориха да си партнират интензивно в идващите години, както в прехвърлянето на опит и познания, по този начин и в изработването на общи позиции.

Двете организации ще работят координирано за реализирането на деен разговор с държавната власт, жителите, национални и интернационалните организации по въпроси от съвместен интерес и взаимно ще търсят решения на общи проблеми. Важен акцент в бъдещото съдействие е ефикасното консолидиране на политиките за резистентност в процесите на развиване на районите. Споразумението беше подписано от ръководителя на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов и ръководителят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев.

" Сътрудничеството на общините с фирмите – членове на Камарата на строителите, е най-дългогодишното практическо взаимоотношение "  – сподели Даниел Панов, ръководител на сдружението на общините и кмет на община Велико Търново и акцентира, че подписаният меморандум открива нов стадий в взаимната работа на двете организации.

Сред първите задания, които следва да бъдат реализирани в партньорство е присъединяване в два от основните за промяната в областта на строителството планове, които са част от Плана за възобновяване и резистентност на България. Единият касае пилотната фаза за въвеждане на строително осведомителното моделиране (СИМ/BIM) в капиталовото планиране и строителството като основа за цифрова промяна на строителния бранш в България. Другият план е обвързван с дигитализацията в бранша и планува основаването на Единна осведомителна система по устройство на територията, капиталово планиране и разрешаване на строителството.

Обект на разисквания беше продължаването на процеса за енергийно възобновяване на жилищния фонд, за който с изключение на в ПВУ са заложени и средства в Оперативните стратегии.

„ Членовете на Камарата на строителите в България също са обезпокоени от динамичността на цените и процедурните проблеми, които тя основава при осъществяването на публични поръчки. Екипът на Камарата работи по създаване на методика за индексация на дейностите и материалите в бранша. Подобен механизъм ще даде опция за адекватност както на изпълнителите, по този начин и на възложителите, при подготовката на прогнозните планове и планирането на капиталовите стратегии, само че това е нескончаем развой, който изисква и нормативни промени “ - показа ръководителят на Камарата на строителите Илиян Терзиев.

Предстои основаването на взаимна работна група, която редовно да прави разбор на проблемите, които срещат локалните администрации при реализирането на действия, свързани със строителството и да предлага вероятни и ефикасни решения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР