Ефектите от този тип "информационна надпревара" все още не са

...
Ефектите от този тип "информационна надпревара" все още не са
Коментари Харесай

Проруската пропаганда в социалните мрежи се е превърнала в октопод с дълги пипала

Ефектите от този вид "информационна конкуренция " към момента не са задоволително известни, само че и Русия, и Украйна желаят да я завоюват Пропагандното наличие ще доближи до хората от най-уязвимите групи и обществата с ниска медийна хигиена
Хората през днешния ден прекарват съществена част от всекидневието си в обществените мрежи, само че до неотдавна резултатите от непрекъснатото скролване и шерване на наличие бяха съществено подценявани. Бързата и демократизирана връзка на XXI век сътвори при започване на предходната година най-голямата пропагандна акция в историята на човечеството, разделяйки обществото на " ваксъри " и " антиваксъри ", а през днешния ден, ползвайки сходни сюжети, по същите канали евентуално същите хора се пробват да поляризират обществото на про- и антипутинисти.

По време на спор сред две страни разделянето на хората в противниковата страна е първата задача в учебниците за психическа война, тъй като отслабва внезапно позициите й. В България това се случва доста елементарно и извънредно сполучливо. Прокремълската агитация дебне от всеки ъгъл в обществените мрежи и се усилва извънредно бързо. Само за последната седмица над милион потребителски интеракции са регистрирани измежду българските пропагандни Фейсбук страници, като най-уязвими остават хората, склонни да имат вяра в тайни теории.
Криворазбраната хибридизация
Конфликтът сред Русия и Украйна още през 2014 година роди всеобщата приложимост на понятието " хибридна война ". В България терминът се схваща като потребление на пропагандни офанзиви в медийното наличие. Той обаче има по-широко значение. Според откривателя на данни Никола Тулечки, съосновател на съдружие " Данни за Добро " и част от екипа на Factcheck.bg, платформа за инспекция на достоверността на обстоятелствата, понятието датира от началото на века, въведено от съветската военна теория. По думите му още тогава е придадена основна значимост на осведомителния съставен елемент на войната, даже пред стандартния. " Преди най-важното е било да събереш задоволително танкове и самолети и да пратиш хората си в столицата на съперника. Те отиват, забождат аления байрак и чак по-късно се появява нуждата да накарат обществото на превзетата територия да повярва, че има ново законното държавно управление. Днес не е по този начин ", споделя Тулечки. Според него анексирането на Крим от Русия през 2014 година е резултат на сходен вид синергия сред осведомителния и военния съставен елемент, на който останалият свят не съумя да отвърне в точния момент и с нужната съвестност. " Тази колаборация на стандартни и осведомителни дейности руснаците назовават хибридна война. "
Реклама Изпробвано е, работи
Никола Тулечки основава агрегатор на обществените мрежи, в който прибавя компрометирани с разпространяване на пропагандна информация български Фейсбук страници. За седем дни агрегаторът регистрира над 1 милион интеракции - това са всички мнения, лайкове и споделяния от страна на почитателите на дадена страница. Някои от най-активните групи доближават сред 200 и 300 хиляди интеракции, споделяйки повече от 200 поста в границите на седмица.

Като образец могат да послужат две избрани страници, чиито профил, наличие и похвати съответстват с тези на всички останали. " Произведено на село " и " Актуални вести " са facebook канали, следвани общо от над 170 хиляди души. Имената на админите са скрити. Постове се споделят през два до три часа, като заглавията на новините са мощно прокремълски, срещу НАТО и Европейски Съюз.

" Актуални вести " е основана през 2015 година, като до 12 октомври м.г. носи името " Bez Dupki ". " Произведено на село " не е сменяла името си от своето основаване през октомври 2013 година Според Фейсбук всяка от страниците разполага с по шест админи, позиционирани в България. Няма данни дали съответстват.

Двата канала паралелно споделят вести от еднакъв източник - блогът ringtimebg.blogspot.com. След малко търсене може да се откри, че освен те, а още дузина facebook профила споделят написаното от ringtimebg. Имената им са със сходни " послания ", разпространяването на информация също толкоз постоянно.
Реклама
Ringtimebg е основан на платформата Blogger, благосъстоятелност на Гугъл. Информация за създателите на наличието в него не може да бъде открита. Успяхме да установим, че профилът зад блога е с прякор Бойко Методиев, който с изключение на тази поддържа още няколко сходни блог страници. Това сочи към съществуването на връзка сред целия масив от подправени новинарски страници, админите и подбудите им.
От коронавирус към Путин
" Крайната целева група е колкото повече, толкоз по-добре. Начинът да се стигне до нея обаче е по-нюансиран и пропагандаторът може да се цели в избрани групи, по-податливи да " захапят " сходно наличие ", разяснява Никола Тулечки. " Ако искаш да хванеш по-податливи на разкази от вида " всичко се управлява от една дребна група хора ", е задоволително да създадете група във Фейсбук, в която да споделяте информация за извънземни или рептили. "

Тулечки прибавя, че хората, които имат вяра на сходен вид конспирации, последователно ще стартират да следват и такава страница. Като събере задоволително аудитория, админът на групата може да видоизмени наличието от това по какъв начин ковид-19 имунизациите убиват и по какъв начин Путин избавя Украйна от нацисти. " Като имаш група от хора, които имат вяра на едното, ще повярват и на другото. "

Наблюдения на специалиста свидетелстват за комфорта, който обществените мрежи обезпечават за разпространяване на агитация. По думите му платформи като Фейсбук разрешават извънредно прецизна работа върху пропагандните послания, тъй че да се ошлайфат и да работят най-добре. " Достатъчно е да пуснеш 10 части наличие в обществените мрежи и след три дни да видиш кои три от тях са най-споделяни. От тях да направиш още 10, да видиш кои от тях са най-споделяни и по този начин да се сдобиеш със сентенцията, която ти би трябвало. " Това е така наречен A/B тестване (Split Test), прочут прийом на цифровия маркетинг.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама " Другата позиция "
Руските източници ползват огледална " отбрана от хибридната война ", която Западът води. " Това, което ние назоваваме цветна гражданска война - желанието на едно общество да се демократизира, в Русия го назовават битка на НПО-тата и Джордж Сорос. Това за тях е " хибридната война ", която Съединени американски щати води против Кремъл в опит да се настрои съветското население против открития автократичен режим в страната ", разяснява Тулечки.

Фейсбук страница, поддържана от Христо Милчев, създател на " Гражданска платформа за битка против дезинформацията ", регулярно разгласява постове, които оборват известни пропагандни изказвания. През годините Милчев и екипът му са " опитали " с разнообразни похвати за контрапункт на към този момент насадени пропагандни хрумвания. Един от главните заключения, до които доближават, е, че хората биха приели друго мнение единствено от човек, който им е непосредствен. " Правили сме профил на човек, който има мощно русофилско лъчение. С него започнахме да задаваме въпроси на други хора в проруски групи за държанието на Путин и дали дейностите му са допустими. Това накара хората да се замислят, защото когато някой от " техния тим " стартира да се усъмнява, евентуално има причина. "
След миенето на ръцете - и медийна хигиена
Според хората, които наблюдават процесите в интернет, равнището на дезинформационни офанзиви в България е по-осезаемо от това на страните от западния свят. Причините за това са няколко. На първо място - страната е стратегически значима като част от буферната зона сред някогашния Съветски съюз и Европа. Освен това почвата тук е по-плодородна - поради ниската медийна просвета, както и поради споделената история с Русия. " Цялата тази история по какъв начин би трябвало да сме признателни за съветската страна, която идва и ни освобождава от турското иго, ни се повтаря към този момент повече от век ", показва Никола Тулечки.

Според Христо Милчев неналичието на мислещо гражданско общество също изяснява високата неустойчивост към тайни изказвания. " Партиите, управлявали България през последните 30 години, създаваха балон от комфортни медии, с които приучиха хората да имат вяра на пречупена истина. И обществото позволи това ", разяснява той. Така по думите му, " в случай че човек има вяра, че има свръхсилна тайна машина на Запада, на Сорос, на Гейтс, на американците, всеки фактчекинг ще му се стори недействителен ".
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама Социалните мрежи и резултатът " Възраждане "
По данни на Тулечки огромни пропагандни мрежи са били основани по време на антиваксърската вълна и в този момент се оказват създаден запас за проруската агитация: " В момента Политическа партия " Възраждане " насажда прокремълски настройки на своите гласоподаватели по метода, по който станаха най-отявлени съперници на имунизациите. "

Партия " Възраждане " несъмнено е една от най-активните политически групи в интернет - Фейсбук страници, YouTube наличие, TikTok видеа. " Следим профилите на районните им страници и на водачите на партията - числата за това какъв брой хора ги четат са потресаващи. Близо 60% от целия интерес върху политически фигури в България, в това число и измежду поддръжниците на Слави Трифонов, е пренасочен към " Възраждане ", споделя специалистът. За съпоставяне - по време на изборите ползата към тях е достигнал 30%. В звук с кремълската тактика Костадин Костадинов и хората му употребяват ловко огромните благоприятни условия на интернет, с цел да прокарват концепциите си, даже измежду малолетни - на платформи като YouTube и TikTok.
Има ли път обратно
На въпроса дали човек, един път станал жертва на агитация, може да се върне към сериозното мислене, Тулечки и Милчев настояват, че това не е елементарно, само че не е и невероятно. При диалог с хора, уверени във възгледи, които считаме за погрешни, би трябвало да се опитваме да разтеглим подтекста - както с обстоятелства, по този начин и с въпроси от кое място черпят информация и кой я твърди. Важно е да не се уронва достолепието на събеседника, тъй като няма да реализираме огромни резултати. Голям потрес е да схванеш, че си вярвал на операции и неистини.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кристияна Христова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР