. Едва за трети път в историята на човечеството космически

...
. Едва за трети път в историята на човечеството космически
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската мисия Джуно посети юпитерианската луна Европа!

.

Едва за трети път в историята на човечеството галактически уред мина на разстояние по-малко от 500 километра от повърхността на юпитерианската луна Европа – и това се случи през вчерашния ден, на 29-ти септември, когато тя бе посетена от автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Джуно ”.

Това бе и първото посещаване на луната от 3 януари 2000 година, когато американската задача “Галилео ” прелетя край нея.

Европа е шестата най-голяма луна в Слънчевата система, малко по-дребна от нашата Луна. Тя е завладяваща, тъй като учените считат, че под повърхността ѝ има солен океан, в който може да има и живот. Поради тази причина галактическите организации възнамеряват свои задачи, включително ЕКА следващата година ще изстреля задачата “Джус ”, а НАСА през 2024 година – “Европа Клипър ”.

Но до тогава има още време, тъй че визитата на Европа от “Джуно ” бе добре пристигнало. Вчера галактическият уред имаше разполагаем единствено два часа, до момента в който прелиташе със скорост 23.6 km/sec, с цел да събере оптимално количество научни данни.

 Детайлите на Европа, забелязани по време на вчерашното облитане от “Джуно ”. Photo credit: NASA / SwRI / MSSS / Svetoslav Alexandrov

“Едва при започване на процеса сме, само че всички индикатори свидетелстват, че облитането на Европа от “Джуно ” бе незабравим триумф ”, оповестява ръководителят на задачата Скот Болтън. “Първата фотография, която получихме, е едвам незадълбочен взор към значимата нова просвета, която ще пристигна от целия набор принадлежности на галактическия уред, събирайки данни до момента в който преминавахме над ледената кора на луната ”.

В хода на облитането “Джуно ” съумя да снима фотоси, които са измежду най-подробните на Европа – с резолюция 1 km/pixel. Екипът ще съпостави тези фотографии с направените от “Галилео ” преди повече от 20 години, с цел да се разбере дали за това време повърхността на луната е претърпяла промени.

Напомням на читателите, че това бе второто посещаване на Галилеева луна от “Джуно ”. Космическата задача посети Ганимед през юни 2021 година, а през 2023 и 2024 година ще прелети и край вулканичния сателит Йо.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР