Едва половината от местата в центровете за настаняване са заети

...
Едва половината от местата в центровете за настаняване са заети
Коментари Харесай

Половината от местата в центровете за бежанци у нас са свободни

Едва половината от местата в центровете за настаняване са заети към днешна дата, макар засиления миграционен напън. Това демонстрират данните на Държавната организация за бежанците, съобщи 24 часа. Оттам регистрират още, че най-вече са жителите на Ирак, Сирия и Афганистан.

В Харманли, София и Пъстрогор се настаняват и младежи до 18 години, тъй като по закон към момента са малолетни.

Междувременно Прокуратурата в Хасково ще изиска непрекъснат арест за 35-годишния сириец, който рани смъртоносно сънародника си в бежанския център в Харманли. Мъжът е с повдигнато обвиняване за съзнателно ликвидиране, арестуван е за 72 часа.

21-годишният сириец, погубен от собствен съотечественик, е имал по-малка сестра, която е настанена там. Той постоянно я е посещавал, само че съгласно разпоредбите на Държавната организация за бежанците като пълновръстен не е имал право да бъде в центъра.

„ Тя е с едно семейство на техни родственици, които поставят грижи за нея, само че брат й е идвал с наше познание в центъра ”, изясни Мариана Тошева, ръководител на ДАБ пред NOVA.

21-годишният мъж имал брачна половинка и едногодишно дете, които не са пристигнали в страната с него.

„ Семейството на убития се намират на територията на Турция ”, сподели Мария Христова, юрист на Държавната организация за бежанците.

35-годишният сириец, арестуван като причинител на убийството, също е бил претендент за филантропичен статут.

„ За него ще бъдат приложени изключващите клаузи – отказано даване на интернационална протекция в България предвид на осъщественото тежко закононарушение ”, сподели още Христова.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР