Едва ли някой се е учудил, че един от най-дълго

...
Едва ли някой се е учудил, че един от най-дълго
Коментари Харесай

Краят на Стандарт - хроника на една предизвестена смърт

Едва ли някой се е учудил, че един от най-дълго издаваните ежедневници у нас - вестник " Стандарт ", приключва ролята си на всекидневник. Вестникът към този момент ще бъде издаван единствено като седмичник всеки петък в брой от 64 страници. Освен това изданието ще се опита да се трансформира в онлайн медия. Ето какво написаха от медията в спорен текст в редакторското каре.
" След като показахме стандартите за свястна и съзнателна печатна медия, в този момент влизаме стремително в света на интернет. Още преди 18 години направихме първото онлайн издание на вестник и то с англоезична версия. От през днешния ден хвърляме всички старания в преобразената организация " Стандарт ". Тя е последна дума на асовете в основаването на осведомителни уеб сайтове. Но нейният максимален коз е екипът на " Стандарт ", който ще се труди 24 часа в денонощието. При това освен количествено, а и качествено. А това ние го можем най-добре ", оповестиха от уеб страницата на " Стандарт ".
Вестник " Стандарт " бе издаван всеки ден в продължение на 26 години.
В редакторският коментар обаче загатват, че последните най-важни събития в страната са били отразявани с външен напън и спуснати тематики и тези " от горната страна " . Ето какво пишат публицистите:
" Всеки, който работи, желае трудът му да бъде заплатен. Но има няколко специалности, в които човек няма право на взаимни отстъпки - учители, лекари и публицисти. Направиш ли го - това е договорка с дявола. Ние не я желаеме!
Не желаеме в името на дотацията в никакъв случай да ни се постанова в деня на най-зловещата злополука в България - край Своге, да излизаме с водещ материал за бутната триколка, тъй като там е забъркан значим родственик. (Става дума за случая с бащата на президента, който се трансформира във водещ за вестника вместо злополуката край Своге, бел.ред) Не желаеме да си слагаме грях на съвестта и да пишем, че убитата Виктория Маринова не е никаква журналистка . (вероятно прийом, с който да се измести фокуса от следствието на " Бивол " за " Джи Пи Груп ", бел.ред) Не желаеме поради обезпечен грант през нас да се пускат компромати , които смъкват министри още преди да са назначени ", написа в коментара, като не излиза наяве кой тъкмо и по какъв начин е поръчал изместването от фокуса при злополуката край Своге и е изискал да се напишат сходни неща за Маринова.
В медийната колегия, а и освен, е необятно известно, че изданието дължи десетки хиляди левове на свои чиновници, като някои от тях са с повече от 10 неизплатени заплати. Напуснали публицисти, които водят каузи против медията, описват пред Actualno.com, че са ги спечелили, само че все пак не могат да си вземат парите, защото компанията " Стандарт Нюз " е с от дълго време запорирани и изпразнени сметки, а сега медията действа през нова компания. Тоест, на процедура се съди призрак и празна каса, която няма по какъв начин да се разплати с ощететените. В началото на тази година бе оповестено, че дългогодишният притежател Тодор Батков е " подарил акциите " на публицистите, а през последните три публицистите там работеха с постоянно закъсняващи заплати, които в един миг просто станаха " изчезнали ".
" Още от времената на Чорни, през годините на Батков, и с постоянно сръчната в услугите си към властта основна редакторка Славка Бозукова, вестникът имаше една цел: да осребри покорството си към властта и този, който дава пари. Макар в него да пишеха надарени създатели, цензурата беше предписание, а а свободата - щастливо изключение ", споделя пред Actualno.com, един от дългогодишните публицисти във вестника Искра Крапачева. " Имаше забрани: да вземем за пример в никакъв случай нищо против Доган, в никакъв случай против Бойко Борисов, в никакъв случай против висшия ешалон на Българска социалистическа партия, изключително в годините на Тройната коалиция и постоянно в полза на олигарсите, които са близко сега и до актуалната власт. Любимият метод на вестника бе на две страници да се опише за заниманието на народен представител (кому изобщо е забавно това?), против избрана сума ", споделя тя.
" Когато Бозукова стартира да бъде съдена от чиновниците на вестника, тя и Тодор Батков стартираха източване на компанията, образувайки нови компании, като да вземем за пример " Стандарт Хънт ", за да изпразнят от активи " Стандарт нюз ". Да не приказваме, че и медията бе обвързвана с парите на КТБ и последвалия банкрут. Срещу " Стандарт " се водят каузи освен от публицистите, а и доста крупни предприемачи - доставчици с хартия, строителни компании и прочие ", споделя още Крапачева. Тя е спечелила делото си против вестника, само че все пак не може да получи дължимите й 7000 лева, тъй като, както бе обяснено нагоре, " Стандартнюз " от дълго време няма никакви активи, а не може да се потвърди в съда, че се разплаща през нова и от скоро употребена компания - " Мастър ПР ". Журналисти от медията се обърнаха и към " Господари на ефира ", само че макар, че бе излъчено предаване за изискванията там, нищо не се промени. От " Стандарт " на няколко пъти сменяха постройката, която наемат, защото бяха гонени поради неплатени сметки, като се е стигало и до прекъсване на тока.
" В последните години основният редактор Славка Бозукова поголовно лъжеше публицистите, че всеки миг ще им заплати заплатите, само че по този начин и него направи, макар първокласния й метод на живот, включващ скъпи парцели, прескъпи коли и пътешествия в чужбина. Не се трогна даже когато публицисти през сълзи й споделиха, че карат единствено на яйца и картофи и че са пратили децата си при бабите през лятото, с цел да има кой да гледа. На някои чиновници даже им трябваха незабавно пари за интервенции, само че не съумяха да си ги получат даже в животозастрашяващ миг ", споделя още Крапачева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР