Едва ли има някой, който да не познава емблемата на

...
Едва ли има някой, който да не познава емблемата на
Коментари Харесай

Тъмното минало на Адидас

Едва ли има някой, който да не познава емблемата на " Адидас ". Тя е знак на фамозната немска марка-производител на спортни артикули, която е популяризирала Германия не по-малко от " Мерцедес " да вземем за пример. На 18 август " Адидас " означи 70-годишнината от основаването си: точно на този ден през 1949 година е направена регистрацията на компанията, чието име се образува от началните букви на името и семейството на нейния създател - немския бизнесмен Адолф (Ади) Даслер. Но всичко стартира доста по-рано - повече от 20 години преди тази дата.

Звездният час на братята Даслер

Берлин, август 1936 година. В нацистка Германия Летните олимпийски игри са в разгара си. На столичния олимпийски стадион текат надпреварите по лека атлетика. Спортистите-спринтьори са на пистата и след стартовия сигнал се втурват към заветната победа.

Шампион става тъмнокожият спортист от Съединени американски щати Джеси Оуенс. Той печели цели четири златни медала и влиза в историята като най-забележителния участник в игрите. Триумфът на афроамериканеца нанася алегоричен удар на расовата доктрина на нацистка Германия. А най-пикантното е това, че Оуенс сграбчва успеха с маратонки, създадени от профилираната фабрика за спортни обувки " Братя Даслер ", която е учредена през 1924 в Херцогенаурах в Бавария от братята Адолф и Рудолф Даслер. След успеха на Оуенс за братята Даслер и техните маратонки се разчува из целия свят.

Оръжия за Хитлер

Братята Даслер обаче са произвеждали освен спортни артикули. След като нацистите идват на власт, двамата се причисляват към Националсоциалистическата немска работническа партия (НСДАП), а по време на Втората международната война фабриката им приключва направата на обувки и минава към производството на противотанкови оръжия, станали известни под името " Панцершрек ". Тези противотанкови оръжия са можели да стрелят на 180 метра отдалеченост и да пробият 20-сантиметрова ризница. В преоборудвания цех се употребявал насилствен труд: на конвейера работели както шивачки, които небрежно трябвало да се преквалифицират, по този начин и френски военнопленници.

Спасението на фабриката

Когато през април 1945 американските войски влизат в Херцогенаурах, първата им работа е да насочат танковете си към фабриката на Даслер. Но в този миг от къщата излязла дамата на Ади - хубавицата Кете Даслер. Използвайки целия си сексапил, тя се заговорила с бойците и в последна сметка съумяла да ги убеди, че фамилията ѝ постоянно е желало единствено едно - да създава спортни обувки. Но нацистите ги били принудили да се занимават с оръжия.

А когато разбрали, че самият Джеси Оуенс е побеждавал с маратонки " Адидас ", американците изпаднали във екстаз. Така фабриката била избавена. А малко по-късно Даслер били засипани с поръчки от Америка - за баскетболни и бейзболни обувки, както и за спортни обувки с хокейни кънки.

Краят на фамилното дружество

Семейното дружество се възвръща, само че завърналият се вкъщи Рудолф, който бил свикан в армията в границите на " тоталната готовност " през 1943 година, а по-късно бил задържан от Гестапо за дезертиране, се скарал с Ади - освен това вечно. Братята и преди са имали съществени разногласия, само че и до през днешния ден не се знае каква е била повода за последния им спор. Вероятно нещо прекомерно персонално. В резултат фамилното дружество са разделя на две: Ади основава марката " Адидас ", а брат му Рудолф - концерна " Пума ".

Днес " Адидас " и " Пума " са огромни холдинги, които се конкурират. Централите им и до ден-днешен се намират в Херцогенаурах - родния град на братята Даслер. Но са ситуирани на двата бряга на реката, която минава през града.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР