Едва ли има кралско семейство, което да не е забъркано

...
Едва ли има кралско семейство, което да не е забъркано
Коментари Харесай

Любов, обречена и непозната: Историята на императрица Сиси и граф Андраши

Едва ли има кралско семейство, което да не е забъркано в скандал или нещастна любовна история. Редица любовни триъгълници и невъзможни конфликти на ориси изтъкават цяла Европа през предишните епохи. Дворците постоянно са били възприемани като златни кафези от доста от кралските особи, без значение дали става дума за претрупан с отговорности крал или император, или за заточена и нещастна кралица или императрица. 

Точно подобен е бил животът и на императрица Елизабет или Сиси, както е позната и останала в историята. Нейната хубост печели вниманието на кайзер Франц Йосиф, само че дружно с това я обрича на един трагичен живот, ограничителен свободния ѝ дух и стремежи. Тя обаче поема нещата в свои ръце – обикаля света, купува си доста рокли и даже съумява да обикне други мъже. Точно за един от най-забележителните случаи на своето време следва да приказваме, а точно – за хипотетичната ѝ любов с унгарския град Гюла Андраши.

The strange and tragic life of Empress Elisabeth of Austria:
— Fascinating (@fasc1nate)
Сиси и Франц Йосиф се оженили през 1854 година Шестнадесетгодишното момиче ненадейно става императрица на Австрия и е отведена в Шьонбрун, Виена, с цел да стартира своя напълно нов и мистериозен живот. Сиси не знаела по какъв начин действат нещата в двора и прекарвала по-голямата част от дните си в проучване на езици и история. Сиси е заобиколена от книги и учители, които да я трансфорат в съвършената брачна половинка и съвършената императрица по едно и също време. Твърди се, че бракът сред Франц Йосиф и Сиси е бил благополучен, макар че те не са имали доста време да прекарват уединено.

Сиси била самотна без брачна половинка си, приятелите и фамилията си и се чувствала необикновено изоставена в големия замък. Сиси забременява три пъти през идващите три години с спирания от един-два месеца. Като бременна, тя била изтощена, болна и не можела да обръща толкоз внимание на семейството или на брачна половинка си, колкото ѝ се желало. 

По това време стартират да се носят клюки за тайните любовници на Франц Йосиф и за мистериозните дами, които идват в двореца. Сиси не можела да понася дейностите на брачна половинка си и това бил интервалът, в който унгарската кралица почнала да пътува, от време на време с безсмислени аргументи, просто с цел да прекара известно време надалеч от Виена и Франц Йосиф. В двореца даже се носели слухове, че Сиси е инфектирана с венерическа болест, само че по-късно лекарите ѝ настояват, че това не е по този начин. В края на 70-те години на XIX в. Франц Йосиф има спекулация с актрисата Каталин Шрат, само че Сиси е изцяло наясно с нея, като се твърди, че тя е помогнала да се свържат с актрисата и да я поканят в Шьонбрун.

Предполага се, че Сиси не е била гневна, нито пък влюбена към този момент, само че се била уморила от дългите бягства на брачна половинка си в чужбина и е решила да предложения врага в двореца и с цел да е по-просто, тя е намерила другарка на брачна половинка си. На 8 януари 1866 година Сиси се среща за първи път с граф Андраши. Двамата се срещат доста пъти и Андраши даже написа няколко любовни писма на Сиси. Младият граф се влюбва в унгарската кралица още първия път, когато я вижда, и не може да спре да ѝ изпраща секрети любовни писма. Сиси му дала отговор няколко пъти, само че за жалост писмата ѝ изчезнали.
.
Въпреки че унгарската кралица се е радвала на мъжката компания, защото е била член на висшето общество и мъжете са правели всичко, което пожелае, историческите експертизи настояват, че Сиси в никакъв случай не е изневерявала на Франц Йосиф. Нещо повече, във Виена имало група хора, които не харесвали обстоятелството, че Сиси е станала императрица на Австрия, и от време на време даже я шпионирали, с цел да видят дали е на път към лекаря или към нов ухажор.

Колкото и да се стараели, по този начин и не съумели да хванат Сиси да изневерява на брачна половинка си.  Тя е била обичана от цялата нация и от заобикалящия я свят. От друга страна, кралицата не постоянно била удовлетворена от външния си тип и плащала висока цена, с цел да бъде ослепителна всеки ден.

Сиси се възхищава от унгарците и техния огнен характер. Тя е била в доста положителни връзки с Гюла Андраши, който по-късно става министър-председател на Унгария.

Източниците демонстрират, че Андраши е бил незабравим и разгорещен маджарски благородник, взел участие в унгарското въстание от 1848 година против Франц Йосиф. След разгрома на унгарските сили Андраши бяга в Париж, където става известна фигура във висшето общество и даже се снабдява с красива и богата брачна половинка. Няколко години по-късно му е разрешено да се върне в Унгария и стартира да води акция за метаморфоза на Хабсбургската империя в австро-унгарска двойна монархия. 

Count Andrassy, former foreign minister of Hungary, warns that the terms of the Treaty of Versailles were so harsh as to lead Europe into a new war. Andrassy predicts that Germany and Austria will unite, then gobble surrounding states until France and England declare war.
— 1923 Live (@100YearsAgoLive)
Император Франц Йосиф осъжда Андраши на гибел по време на изгнанието му . Елизабет, въпреки това, обичала унгарската природа и се идентифицирала с метода на живот на унгарците, изключително с огромното им умеене да яздят коне и като цяло обичта им към тях. В резултат на това Андраши съумява да получи нейната поддръжка за промяната на Хабсбургската империя в Австро-Унгарска двойна монархия, която тя в последна сметка убеждава брачна половинка си да одобри. 

Резултатът от лобирането на Сиси е " Компромисът " от 1867 година, съгласно който двете половини на монархията стават самостоятелни под ръководството на Франц Йосиф. Наградата на Андраши е да стане министър-председател на Двойната монархия, на която служи правилно в продължение на доста години.

Споразумението с Унгария през 1867 година е доста значимо за нея и в последна сметка е нейна огромна заслуга. В църквата " Матиаш " в Будапеща Елизабет и Франц Йосиф са коронясани за крал и кралица на Унгария на 8 юни 1867 година. След това тя се отдръпва от политиката.

Нейната обвързаност към Унгария се показва и в унгарските ѝ придворни дами и най-близки довереници, като Ида Ференчи, графиня Мария Фестик, а по-късно и Ирма Щарай.

Подкрепата на Сиси, която е била неотлъчна обаче поражда редица клюки за връзките ѝ с граф Андраши. Двамата са упреквани, че имат загадка спекулация, само че това в никакъв случай не може да бъде потвърдено. Слуховете даже стигат до такава степен, че допускат, че Мари Валери е негова щерка, защото тя даже е родена в Будапеща.

Десет години след раждането на първите три деца, тя подарява Франц Йосиф с още една щерка, която е родена в Будапеща през април 1868 година Предполага се, че тя още веднъж е изпълнявала съпружеските си отговорности с Франц Йосиф, в символ на признателност за уреждането на връзките с Унгария.

Franz Joseph and Elisabeth were crowned King and Queen of Hungary by Hungarian Prime Minister Count Andrássy in Budapest on 8 June 1867 >
— Liselotte von der Pfalz | Parody (@RoyalLiselotte)
Ако в миналото е имало освен това от другарство, връзките им са били изключително дискретни. Елизабет остава тясно обвързвана с граф Андраши до дълбока напреднала възраст.

Тя даже твърди с горделивост: " Да, това беше същинско другарство и то не беше отровено с любов ", имайки поради физическа обич.

Гюла Андраши умира от рак на пикочния мехур през 1890 г.  

Редица филми и публикации романтизират историята на граф Андраши и Сиси. Тя обаче остава неразгадана и до през днешния ден, а самата императрица резервира славата си на една от най-мистериозните и извънредно красиви дами на всички времена.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР