Едва ли е останал и един човек, който вече да

...
Едва ли е останал и един човек, който вече да
Коментари Харесай

Васко Начев пред Клуб Z: Можем ли да се справим без руския петрол?

Едва ли е останал и един човек, който към този момент да не е наясно, че цените на нефт и газ изхвърчаха във въздуха след бруталната, непредизвикана военна експанзия на Русия в Украйна. Между вестителите на мрачното бъдеще и крайните оптимисти обаче, би трябвало да приказват специалистите - тези, които схващат пазара и технологията. Затова Клуб Z потърси един от най-хубавите специалисти в България - Васко Начев, с няколко въпроса, отговорите на които да ни обяснят процесите и да ни дадат небосвод за бъдещето.

Господин Начев, започваме диалог за цените на нефт и петрол в изискванията на война в Украйна и по какъв начин те биха се отразили на страната ни, само че безусловно минути преди този момент министър председателят Кирил Петков разгласи, че България ще желае да не бъде част от възможната възбрана за импорт на съветските първични материали в Европа? Възможно ли е това и какво значи?

- Да бягаме пред вятъра, преди още да има взети такива решения - просто не му е времето. Това няма да впечатли никого, нито пък на някого е ясно за какво министър председателят прави такива изявления. Първо - прекъсването на петрол и газ няма да бъде по едно и също време. Да, има вид за прекъсване на доставките от Русия, той се разисква на световно равнище, а не в коридорите на българския парламент и той е да се спре покупката от страна на Европа и Съединени американски щати. Какво значи това? Означава недостиг от 2,5 милиона барела дневно, толкоз е доставката на съветски нефт за Европа. Разчетите демонстрират, че те могат да бъдат обезщетени с освобождението на стратегически запас в Европейски Съюз, Съединени американски щати и Саудитска Арабия от порядъка на 60-70 милиона барела. Те ще стигнат за към месец. Идеята е елементарна - за към месец да бъде натисната в допълнение съветската стопанска система в посока на нейните приходи от петрол.

Може ли картелът на производителките на нефт ОПЕК да усили добива и да компенсира?

- Трябва да се знае, че нарастването на добивите не става от през днешния ден за на следващия ден и това може да бъде само и единствено дълготрайна мярка за по-късен стадий. При такива наказания нарастването на цените се вижда още на идващия ден след въвеждането им, нарастването на добива не може да се развива с такива темпове. Именно по тази причина на ход за плановете за отварянето на стратегически запаси, които са към този момент подготвени. Не можем да разчитаме на това кой може да добива повече още от идната седмица - това е просто илюзорно.

Нека да опитаме да изясним нещо. България получава голямото количество от нужния си нефт от " Лукойл България ", която го внася от Русия. Русия създава нефт от сорта " Уралс ", който обаче сега е много по-евтин от " Брент ". Какви са разликите, какво е въздействието?

- Да, Да, огромна част от горивата, които се създават у нас са въз основата на съветски недопечен нефт - вид " Уралс ". Но - понякога Лукойл купува петрол и от Ирак, защото киселинността на съветския петрол е с доста висок диапазон и би трябвало да бъде облекчен, т.е. да бъде нараснало неговото качество. Какъв е процентът не е ясно, по този начин е добре да не спекулираме в тази посока. Но фактът е, че периодичен внасяме и нефт друг от съветския. Цената на последния е по принцип по-ниска, само че относителното му тегло е по-високо. Точно поради това не може да се каже, че той е доста по-евтин, това просто не е тъкмо по този начин. Да, в последните дни има съществени съмнения в цените. Информацията за цената на съветския нефт обаче излиза сред един и три дни по-късно. Например - за цената през днешния ден ще имаме информация след три дни. Например от през днешния ден знаем, че през последните дни и неговата цена е с 14 $ нагора. Все отново той остава по-евтин, тъй като търговците заобикалят да го купуват, защото се работи с фючърси за след два месеца. Никой не знае дали след два месеца ще си получи стоката, нито с кой и по какъв начин ще може да приказва, в случай че нещо се обърка, а той към този момент е превел парите. От друга страна и транспортните компании заобикалят да носят каквито и да е съветски артикули и това няма по какъв начин да не въздейства на цената на съветския нефт. Това е действителността.

Какво значи за България прекъсването на вноса на съветски петрол?

- Спирането на вноса на съветски петрол ще се отрази на цените - нагоре. За да се спре обаче, ние няма да сме единствената страна, която ще го направи, който има вяра в това е доверчив. Трябва общо решение, след което ще бъде взето решението за освобождение на стратегическите запаси, т.е. няма да има дефицит на горива в идващите доста месеци напред.

Няма да има недостиг?

- Няма да има недостиг, само че цените няма по какъв начин да не вървят нагоре при такава обстановка.

Да обърнем взор към пазара на газ - там през вчерашния ден видяхме нещо, което шокира съвсем всички. Цените за 1000 куб. метра съвсем допряха 4000 $. Какво се случи в случай, че няма прекъсване на доставките към Европа?

- Ликвидността е сведена до най-малко. Когато нещо липсва на пазара, а има търсене, естествено цената пораства. Това, което се случи през вчерашния ден бе тест на пазара до каква степен може да издържи и доста бързо цените се сринаха, сега към 2600 $ за 1000 куб. метра. Това още веднъж е супер висока цена, само че не е каквата беше през вчерашния ден. Тенденцията от последните часове е за в допълнение леко понижаване надолу.

Господин Начев, сега върви един чудноват разказ - редица " анализатори ", че даже и дейни политици, пресмятат, че Русия печелела големи суми в този момент от продажбите на нефт, някои споделиха, че доближават и до 20 милиарда $ дневно?!

- Това са цялостни нелепости! Просто е несериозно. Максималната облага на Русия сега е от порядъка на 700-800 млн. $ дневно.

Може ли държавното управление в София да влияе на цените за потребителите с понижаване на акцизите?

- Акцизът на бензина у нас е 66 стотинки, на дизела 60 стотинки. Може елементарно да бъде пресметната цената без този данък, в случай че го премахнем изцяло, нещо, което не считам, че ще се случи. Защото просто това значи да няма пари за други неща, държавното управление се раздира от обезщетения във всички направления. Може да въздейства през акциза, само че би трябвало да получи нотификация от Европейската комисия, тъй като това са европейски правила. Трябва да имаме поради, че България е с най-ниския данък в Европа. Сутринта от петролната и газова асоциация споделиха, че сме били остров на евтините горива, само че и сме с най-ниския данък. В Румъния дизела е по-скъп със 7-8 стотинки, само че акцизът им по-скъп с 30 стотинки.

Да погледнем в бъдещето - ясно е, че цените са високи, само че до каква степен може да спре пазара в най-лошата допустима обстановка?

- Ще спре там, където спре пазаруването. Но дано да е ясно - потреблението ще бъде сведено до най-малко, предстоят тежки месеци и ние ще усетим резултата от войната още през април. Причината е, че тогава ще бъде първото по-голямо нарастване на природния газ, а той влачи след себе си съвсем всички посоки в стопанската система. Спиралата на инфлацията е към този момент опъната до разкъсване. Картинката е ясна.

Накрая - заслужава ли си тази цена, която Европа ще заплати за мира в Европа?

- О, несъмнено. Ние в този момент си приказваме тези неща и се оплаквае, само че в случай че си представим какво е чувството в Украйна... Мисля, че въобще не можем да вършим съпоставения.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР