Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са

...
Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са
Коментари Харесай

Афис: Всеки пети смята, че правителството е отговорно за хаоса с електронните винетки

Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка водачи са съумели да закупят или презаверят електронния документ за 2019 година А една пета са тези, които са пробвали да сторят това, само че не са съумели. Това демонстрират резултатите от социологическо изследване на организация Афис за хаоса с електронните винетки.

Тук следва да се вземе поради, че над половината от водачите на МПС към този миг въобще не са опитвали да закупят или презаверят електронна винетка - било тъй като не се нуждаят от такава, било тъй като още не е изтекла валидността на предходните винетни стикери, означават социолозите.

За неразборията с новата система за надзор върху придвижването по националната пътна мрежа хората най-често упрекват изпълнителната власт, а не фирмата-изпълнител, каквото усещане се оформи в първия миг в изявления и мнения. Сумарно делът на изпълнителната власт и фирмата-изпълнител всред показалите основен провинен за казуса е близо 40%, сочи разбор на резултатите от допитването.

55% от пълнолетните български жители заявяват, че карат, а с 3% повече е общият дял на притежаващите дееспособност за ръководство на МПС. В номинална стойност това са почти 3,250 хиляди души. От тях повече от половината настояват, че карат ежедневно, а всеки четвърти - няколко пъти седмично.

Данните демонстрират, че мъжете-шофьори са двойно повече от дамите, както и, че столичани по-често ръководят колите си, в сравнение с жителите на останалите обитаеми места. И още, че максимален дял са водачите сред 30- и 60-годишна възраст, че работещите българи в дейна възраст, без значение от обществения статус, доста по-често сядат зад кормилото в съпоставяне със студентите и изключително спрямо пенсионерите.

56% от семействата имат по едно МПС, а 13,4% - повече от едно. Сумарно това прави близо 70% от българските семейства. Разпределението обаче включва и отговорите на хората в пенсионна възраст, които не са чак толкоз мобилни.

Хипотетично тези обстоятелства значат, че съвсем всеки ден по пътищата у нас се разминават, условно казано, към 2,5 млн. души, ръководещи МПС, без да броим преминаващите задгранични превозвачи. Важна детайлност е, че към една четвърт от тях карат единствено в границите на обитаемоте места, в които живеят, така че те не са наранени от рецесията с винетките.

Накратко - българите имат коли и прекомерно постоянно се придвижват с тях. Това се приема като нещо естествено и е част от общоприетата норма и стандарта на живот. Особено в столицата и още няколко по-големи градове, където за мнозина поданици на процедура е по-евтино да отидат на работа с персоналната си кола, в сравнение с с публичния превоз.

Случаят не може да се преглежда изолирано, защото замисълът на системата допуска посредством закупените винетки българските жители да финансират построяването и ремонта на пътните сектори. В този подтекст въпросът с електронните винетки е част от по-голямата картина - по какъв начин работи страната и администрацията в този бранш, който пък е обвързван, с изключение на с управнически решения, и с сигурността на огромна част от българските жители, разясняват социолозите.

Каква е оценката за качеството на изгражданата и ремонтирана пътна инфраструктура, което жителите финансират посредством закупуването на винетки? Изводът, който се постанова, е, че плащаме по-скоро за неприятно пътно строителство и неприятни пътни поправки.

На директен въпрос „ Колко постоянно преминавате с автомобила си през рискови новопостроени или новоремонтирани пътни сектори “, 22% дават отговор „ ежедневно “, а други 23% - „ съвсем всеки ден “. 43% заявяват, че това им се случва няколко пъти месечно или по-рядко.

Националното представително изследване е осъществено от Агенция АФИС в интервала 14-19 януари 2019 година Интервюирани директно в домовете им са 1010 пълнолетни български жители.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР