Едва 5% биха станали приемни родители и само 21 на

...
Едва 5% биха станали приемни родители и само 21 на
Коментари Харесай

Едва 5% биха станали приемни родители и само 21% ще споделят вечерята си със сирак

Едва 5% биха станали приемни родители и единствено 21 на 100 от интервюираните хора в локални общности, в които има деца от институции, биха споделили вечерята си с такова дете. 

62 % от анкетираните биха приели децата да живеят в техния квартал, а 44% са съгласни да учат в един клас с децата им.

Това демонстрират данни от сложно социологическо изследване на " Алфа рисърч ", направено за интервала 29 октомври - 14 ноември 2018 година, поръчано от МТСП.

Данните сочат още, че процесът по деинституционализация и настаняването на подрастващите в центрове за настаняване от фамилен вид се поддържа от както от локалната общественост (79%), по този начин и от учителите и шефовете (93%). 

„ Това значи, че деинституционализация към този момент се мисли като преход от огромни към дребни институции, само че не и като пълноценна интеграция на децата “, акцентира доцент доктор Боряна Димитрова от Алфа Рисърч.

Основното ядро на изследването е връзката сред процесите, тъй като " тук няма еднопосочно положителни и неприятни ", изрично съобщи Димитрова. Позитивни са оценките на заинтригуваните страни във връзка с деинституционализацията като верен развой. 

Сред провокациите на процеса са незадоволителното взаимоотношение сред виновните институции; съпротивата към включването на деца и младежи от " някогашните възпитателни институции " в новите обществени услуги и опасенията за отрицателното им влияние върху другите възпитаници. 

" Ако задачата е интеграция, тя няма по какъв начин да се случи по пътя на изолацията ", акцентира Димитрова.

Според нея, с изключение на законова деинституционализацията би трябвало да бъде и неофициална - когато хората да стартират да гледат на тези деца като на равни, тъй като " няма по-тежка контузия от това едно дете да се усеща изолирано ".

" Не характерът на едно дете е проблем, а средата и по тази причина би трябвало да се търсят подходи " - безапелационна е доцент Димитрова.

Сред най-големите опасности за процеса е феминизиране и застаряване на специалността " обществен служащ ", по тази причина е належащо да бъдат привлечени повече младежи и мъже за обществени служащи. 

" През септември 2018 година Министерство на труда и обществената политика стартира акция " Мисията е допустима " в поддръжка на промяна в обществената сфера.  Когато проектът за промяна започва през 2009 година, над 7000 деца бяха в разнообразни институции. В началото на годината към 620 деца са останали в 15 ДМСГД и в  14 ДДЛРГ. Пътят, който извървяхме през годините, ни дава убеденост, че това е най-успешната промяна за деца в България ", разяснява зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.

Основен акцент в работата по акцията ще бъде следенето на децата, напускащи институциите, след навършване на пълноправие. 

Сред идните начинания на Министерство на труда и обществената политика е и взаимен план с децата от 51 СУ " Елисавета Багряна " и писателя Захари Карабашлиев под надпис " Думи за любов ". Четвъртокласниците ще напишат стихове за обичта, които ще бъдат поднесени на деца от институциите, с посланието, че всички можем да живеем дружно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР