Едва 3% от служителите желаят да се върнат да работят

...
Едва 3% от служителите желаят да се върнат да работят
Коментари Харесай

5-дневната работна седмица в офиса е напът да изчезне

Едва 3% от чиновниците желаят да се върнат да работят в офиса при общоприета петдневна работна седмица. Това демонстрират данните от световно изследване на консултантската компания Advanced Workplace Associates (АWA), предава BBC.

Начинът на живот на хората се прекатурна след появяването на пандемията от ковид. Налагането на ограничаващи ограничения изпрати чиновниците да работят от у дома, учениците в онлайн образование, а търговията мина съвсем напълно в мрежата. Сега обаче, когато имунизацията в множеството страни напредва, а здравните специалисти споделят, че пандемията отминава, идва време всичко да се върне постарому. Голяма част от образователните заведения към този момент организират присъствени занятия, а магазините по основните търговски улици още веднъж връщат блясъка си. По различен метод обаче стои въпросът с връщането на работа в офиса.

По време на пиковете на пандемията изследвания демонстрираха, че в действителност продуктивността на чиновниците не е спаднала, макар че работят от дивана в дома си. Всъщност данните регистрират по-силна отдаденост и фокус върху работата, а чиновниците споделят, че спестеното време в път до офиса е най-ценно.

Според изследването на AWA измежду близо 10 000 души по света в разнообразни области, в това число финанси, технологии и енергетика, цели 86% желаят да останат да работят от у дома най-малко два дни в седмицата. Почти толкоз пък споделят, че в случай че имат опция да избират, биха останали непрекъснато в отдалечен режим.

Работниците биха пътували да офис постройките на компанията, в която работят, в средата на седмицата, демонстрират данните. Според AWA това се дължи на желанието им да прекарват „ дълги уикенди “ в курортни места.

Работодателите би трябвало да се вслушат в желанията на своите служите. Те са видели, че гъвкавостта е допустима и в този момент всяко опрощение за нейната неефективност ще бъде неистина “, споделя Андрю Моусън, ръководещ шеф на AWA.

Той прибавя, че доста финансови и софтуерни компании към този момент ползват хибриден модел на работа и „ навлизат в бъдещето, което единствено ще им помогне да имат щастливи служащи “.

Хибридният модел на работа разрешава на чиновниците да работят няколко дни в офиса, а останалите от разстояние, като доста компании дават независимост на избор за дните.

AWA регистрира, че банковите институции са едни от най-подготвените за хибриден модел на работа. Такива образци са Citigroup Inc, HSBC Holdings Plc и NatWest Group Plc.

NatWest чака към 87% от неговите 60 000 чиновници да разпределят работата сред дома и офиса в дълготраен проект. Засега към 10 000 от тях, в това число търговци и чиновници в клонове и центрове за данни, към момента работят напълно в офиса, сподели Сам Бауърман, един от шефовете по човешки запаси на банката.

„ Ние се стремим да избегнем налагането на избрани дни, в които чиновниците би трябвало да са в офиса. Оставяме тази преценка на тях. Към момента не отчитаме утежняване на продуктивността, а тъкмо противоположното “, показва той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР