Едва 13% от Световния океан могат да се смятат за

...
Едва 13% от Световния океан могат да се смятат за
Коментари Харесай

Морският живот в незасегнати от човешката дейност зони е на път да изчезне

Едва 13% от Световния океан могат да се считат за непокътнати , само че тези неповлияни от човешката активност места могат да изчезнат до 50 години в резултат на нараствания морски транспорт на товари, замърсяването и свръхриболова, сочат резултатите от проучване, представени от Агенция Франс Прес и ДПА.
 
Международен екип от учени под управлението на Кендъл Джоунс от университета на Куинсланд, Австралия, е анализирал резултата от човешката активност върху морски хабитати.
 
Учените са картографирали морски зони, считани за непокътнати, и екосистеми, за които се счита, че не са повлияни от човешката активност. Повечето от тези зони се намират в Атлантическия океан и Северния ледовит океан, както и край отдалечени острови в Тихия океан. В засегнатите от човешката активност крайбрежни зони морският живот процъфтява най-слабо.
 
" Морските зони, за които може да се счита, че са непокътнати, са все по-рядко срещани, защото териториите, употребени за морски транспорт на товари и лов на риба, се уголемяват ", означи Джоунс. " Отдалечени и незасегнати зони , в това число тези, които по-рано са били покрити с лед, само че към този момент са налични в резултат на климатичните промени , могат да бъдат застрашени от изгубване ", добавя специалистът.
 
Според учените едвам 5% от непокътнатите зони се намират в предпазени региони. Останалите 95% от зоните са уязвими. Резултатите от проучването са оповестени в Current Biology.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР