Еднократна помощ от 75 лева, която получават пенсионерите срещу поставена

...
Еднократна помощ от 75 лева, която получават пенсионерите срещу поставена
Коментари Харесай

Еднократна помощ от 75 лева за пенсионерите може да остане в сила и след 1 юли

Еднократна помощ от 75 лв., която получават пенсионерите против сложена ваксина, може да остане в действие и след 1 юли

Това разгласи в изявление министър Георги Гьоков, съобщи.

До края на 2021 година близо 700 хиляди пенсионери са били ваксинирани с 2 или 3 дози. От 1 януари държавното управление вкара тласък от 75 лв. за всеки над 65 години, който приключи имунизационния си цикъл или си сложи бустер. Амбицията – за 6 месеца да се включат 300 хиляди души. Реалността – за януари и февруари са се имунизирали малко над 47 хиляди пенсионери.

Стефка и Василка са измежду тези над 740 хиляди български пенсионери, които са получили 75 лв., тъй като са имунизирани. Едната – и с бустер.

“Аз съм се ваксинирала, обаче не съм се управлявала от парите – не съм имала поради в парите. Оставиха ме аз да реша и да поема отговорността”, споделя пенсионерката Стефка Маришалова.

“Все отново може за някои да е стимулиращо. Ние сме с малко парички, само че и да не бяха 75-о лв. – щяхме да се ваксинираме”, споделя и Василка Мрънкова.

Правителството анонсира тази мярка през декември като тласък за имунизацията измежду уязвимата възрастова група от хора над 65 години.

“Когато се вкара тази добавка, ползата към имунизациите беше извънредно голям”, споделя доктор Мариана Москова от УМБАЛ Медика Русе.

По думите на доктор Москова обаче единствено 3 месеца по-късно в кабинета ѝ се вършат към 20 ваксини дневно.

Според сегашните разпореждания, 75 лв. ще получи всеки пенсионер, който си сложи втора или трета доза, само че единствено до края на юни.

“До момента са се възползвали сред 750 хиляди и 800 хиляди пенсионери, а средствата са разчетени, с цел да може да се изплатят на всичките 2 млн. и 50 хиляди пенсионери”, заяви общественият министър Георги Гьоков.

Затова сумата е редно да се изплаща и през втората половина от годината, сподели в изявление за NOVA министър Гьоков.

“Лично аз бих водил диалози с министъра на опазването на здравето и в границите на Министерски съвет за увеличение на този срок”, добави Гьоков.

30 юни е крайният период и за изплащането на така наречен COVID-добавка към пенсиите.

“Подкрепата от 60 лева няма по какъв начин да продължи нататък и няма по какъв начин, който и да е да се ангажира с отплата на тези 60 лв”, разясни министърът.

Какво значи това, в случай че вземем за база минималната пенсия от 370 лв.. В момента тя плюс Коронавирус добавката прави общо 430 лв. на месец. След първи 1 юли обаче, добавката към този момент няма да се изплаща.

А пенсията от 370 лв. евентуално ще се актуализира по швейцарското предписание до 392. За доста пенсионери това значи, че на процедура ще взимат по-малко на месец. Затова държавното управление ще мисли и за други разновидности.

“Ще се предложи на Народно събрание най-справедливият вид, който регистрира осигурителния принос на хората, с цел да не остава в тях чувство за несправедливост”, изясни Гьоков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР