Едночасов ефективен протест събра днес пред МБАЛ Добрич професионалисти по

...
Едночасов ефективен протест събра днес пред МБАЛ Добрич професионалисти по
Коментари Харесай

В МБАЛ Добрич: Медсестрите искат 1500 лв., ръководството твърди, че плаща 2300 лв.

Едночасов ефикасен митинг събра през днешния ден пред МБАЛ Добрич експерти по здравни грижи – медсестри, акушерки и лаборанти.

Припомняме, работещите в болничното заведение експерти стачкуваха алегорично в продължение на седмица и предизвестиха, че от през днешния ден стартират едночасови ефикасни протестни дейности в символ на митинг против недостигнатите равнища на възнаграждение, заложени в Колективния трудов контракт (КТД).

Въпреки нарастването с 25% на главните заплати от август месец, те отново са по-ниски от контрактуваното, настояват работещите в лечебното заведение, представени от районното издание Dobrichonline.com. И упорстват контрактуваното в КТД да бъде изпълнено. По думите на стачкуващите личният състав не доближава, в множеството отделения медицинските сестри са малко и мъчно се вършат графиците. Извънредният труд в натоварените отделения достигал по 150 часа дневно.

Протестиращите са безапелационни, че ефикасните протестни дейности ще продължат до осъществяване на настояванията им. Първоначално – по един час дневно, а от петък протестиращите считат да изоставен отделенията.

В писмена позиция на управлението на болничното заведение до медиите обаче се декларира, че заплатите от 1 август са надалеч над тези, за които упорстват експертите по здравни грижи.

„ Заложеният спомагателен финансов запас с нарастването на клиничните пътеки с 25%, навреме бе ориентиран за нарастване на главните заплати на всички работещи в " МБАЛ-Добрич “ АД с 25% от 1 август 2022 година Достигнатата междинна брутна заплата за доктор е 3400 лева, за медицински експерт 2300 лева, за специализант 2700 лева и за санитар 1100 лева Независимо от това СБМС упорства за ново в допълнение нарастване на заплатите. Това би довело до трайна и необратима финансова неустойчивост, във всяка една болница, както и в „ МБАЛ-Добрич “ АД в изискванията на финансирането към сегашния миг и настоящия инфлационен % “, показват от управлението на МБАЛ Добрич.

От там приканват към „ демонстрация на разсъдък в по този начин предизвиканата обстановка “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР