Едно видео от Украйна, публикувано в началото на март в

...
Едно видео от Украйна, публикувано в началото на март в
Коментари Харесай

Визуални следователи удостоверяват автентичността на видеа от войната в Украйна

Едно видео от Украйна, оповестено при започване на март в обществените мрежи, сподели апокалиптична сцена: голям брой пожари, вилнеещи през нощта на бул. пред жилищна постройка, откъдето се издига пушек и се чуват мощни трясъци. Това бяха завладяващи фрагменти, само че публицистите, които ги гледаха, знаеха, че доста сходни видеоклипове са се оказвали не такива, каквито наподобяват: Клип с хипотетично изстрелване на ракета в Украйна в действителност е бил сниман в Турция през 2016 г.; обява в " Инстаграм ", която претендира, че демонстрира съветски самолети над Киев, в действителност е от Москва и е отпреди две години, написа в. " Вашингтон пост ".

Американското издание оцени, че видеото с пожара е правдиво и че става за издание едвам откакто екип от " образни следователи " прекара часове в анализирането му и съпоставянето му с карти и други изявления в обществените мрежи, до момента в който в последна сметка не бе открито точното място на улицата в Киев, където се е разиграла тази адска сцена.

Новинарските редакции от ден на ден разчитат на такива екипи, с цел да сортират потока от изображения, които се появяват при спорове, и да отделят същинските видеоклипове от дезинформацията. Те са затрупани от работа от началото на съветското настъпление в Украйна в края на февруари, защото в интернет пространството се появяват стотици клипове, претендиращи, че демонстрират картина от бойните дейности. За разлика от типичните следствия в редакциите, които разчитат на поверителна информация за откриване на истината, експертите по образни следствия употребяват широкодостъпни материали с отворен код, като да вземем за пример видеоклипове и фотоси от обществените медии, Гугъл Maps (Гугъл карти), обществени бази данни или висококачествени сателитни изображения, предлагани посредством платени абонаменти.

" Това е доста прецизен развой ", споделя Хейли Уилис, кореспондентка по образни следствия в " Ню Йорк таймс ". " Имаме сходни стандарти за инспекция като всеки различен публицист ", добави тя. Често това е групово изпитание, включващо задгранични репортери и източници на място, които алармират за сходни материали. Като се има поради капацитетът за агитация и дезинформация в зони на спор, даже видеоклипове от нормално надеждни източници би трябвало да бъдат тествани, а определянето на тяхната меродавност изисква доста самообладание, креативност и внимание към детайлите.

Процесът стартира с геолокация: установяване на картата на точното място, където е записано обещано изображение, което Уилис дефинира като главен детайл на инспекцията. " Никога няма да публикуваме клип на нашия блог или в туитовете, в случай че не сме го локализирали ", споделя тя. За задачата публицистите вършат дисекция на сцените пиксел по пиксел, като търсят забележителности, силуети и други елементи и съпоставят изображенията благодарение на безвъзмездни принадлежности като Гугъл Earth (Гугъл Земя) или съветския му еквивалент " Яндекс ", както и с абонаментни услуги за сателитни изображения. Те могат също по този начин да сравнят няколко видеоклипа на едно и също събитие, с цел да открият повече улики. Понякога нещо толкоз дребно като моделът на керемидите на покрива може да подскаже къде се е случило нещо.

Проверката на видеоклипа, показващ пожарите в Киев, бе изключително сложна задача за експертите по образни следствия, защото е сниман през нощта и се виждат малко елементи на фона. Те откриха други видеоклипове в обществените мрежи на същото нещо, снимани от доста по-голямо разстояние. На едно от тях имаше табела с името на улица. Визуалният проверяващ Джойс Лий потърси улицата в " Google карти " и откри път в Киев с това име, който минава около метростанция и градската зоологическа градина - забележителности, които можеха да се видят в някои от видеоклиповете, показва вестникът. Въпреки това публицистите желаеха да схванат къде тъкмо е зародил пожарът. Така че " пътуваха " по това шосе посредством сателитни изображения, преминавайки кадър по кадър, до момента в който най-после една писмен знак, нарисувана на пътя, ги води до точното място, където е бил сниман истинският видеоклип. " Бях подготвен да се откажа и тогава видях това малко " А " на улицата ", споделя графичният кореспондент Атхар Мирза. Други елементи - контур на постройка, дребен наследник знак на дирек на лампа и отбивка - също съвпаднали с видяното в клипа.

За да ревизира достоверността на появили се в обществените мрежи изображения и да откри дали те фактически изобразяват това, което се твърди в тях, вестник " Ню Йорк таймс " също има екипи от експерти по образни следствия. Те ревизират стотици видеоклипове, с цел да дефинират дали са същински или са изопачени. Когато болница е бомбардирана или поданици снимат обстрела на своите обитаеми места, публицистите на " Ню Йорк таймс " удостоверяват къде и по кое време е снимано всяко видео, употребяват принадлежности за видеотехническа експертиза и други техники, с цел да потвърдят, че видеото не е манипулирано или фалшифицирано, интервюират очевидци и си сътрудничат с сътрудниците си на терен в Украйна, с цел да дефинират какво в действителност се случва.

Екипът от образни и графични редактори проучва стотици сателитни изображения, фотоси и видеоклипове на придвижването на войските и боевете, което разрешава на вестника да сформира карта на съветската инвазия и да удостовери без значение къде са ситуирани бойците, кой държи основни градове и какви вреди са нанесени на мостовете, жилищните здания, учебните заведения и комерсиалните центрове в страната, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР