Едно увеличение на здравната вноска ще реши проблемите на здравеопазването,

...
Едно увеличение на здравната вноска ще реши проблемите на здравеопазването,
Коментари Харесай

Марков: ББА иска вдигане на здравната вноска и включване на застрахователи в системата

„ Едно нарастване на здравната вноска ще реши проблемите на опазването на здравето, също по този начин ние поддържаме концепцията на БЛС да се вкарат и застрахователните сдружения в системата, с цел да могат хората да употребяват здравни услуги и да не заплащат от джоба си “. Това съобщи пред Nova News зам.-председателят на Българската болнична асоциация (ББА) Андрей Марков.

„ В момента приблизително за Европа страните отделят за опазване на здравето към 9%. Ние в България сме покрай това равнище на разноските за опазване на здравето, само че неприятното е, че плащаме половината от тях от джоба си. Това е огромният проблем. Сега, през 2023 година, плащаме 28,40 лева за здравна вноска, тази сума би трябвало да се промени на не по-малко от 60 лева, освен това нещата са динамични, приказваме за настоящия миг, за съответния интервал “, добави той.

Андрей Марков беше безапелационен, че застраховането ще реши казуса на хората, на които се постанова да заплащат като пациенти в тежки положения.

В същото време заместник-председателят на ББА обърна внимание на мястото на профилактиката и смисъла й като фактор, който има отражение върху заплащането или незаплащането на здравни услуги.

„ Един осигурител няма да покрие здравна вреда, в случай че пациентът не е бил профилактиран, по този начин е по целия свят. При скок на здравната вноска няма да се ограничи достъпът на уязвими групи. Това би осигурило еднакъв достъп и на взаимен принцип използването на здравната система на нуждаещите се, без да се постанова да доплащат за медикаменти и услуги “, безапелационен бе той.

Председателката на пациентски организации „ Заедно с теб “ Пенка Георгиева пък уточни, че промени в опазването на здравето би трябвало да стартират и това може да се случи в случай че има политическа непоклатимост в страната.

„ Държавата би трябвало да поеме цялостния размер на здравните вноски за групите жители, които обезпечава, а не както е в този момент “, сподели тя. „ Едно увеличение на вноската ще натовари доста обществено слаби хора и ще ограничи достъпа им до здравната система. Ограничаване на достъпа значи страдалчество за болния, страдалчество за околните и повече обществени разноски по-късно, тъй като той ще се утежни рано или късно, в случай че не се лекува качествено и в точния момент “, безапелационна беше Георгиева.

Тя поддържа концепцията да бъде въведено обезпечаване в опазването на здравето. Георгиева добави още, че се надява при една постоянна политическа обстановка да се изготви и вкара Закон за отговорности и права на пациентите.

„ В него могат да се включат профилактичните прегледи, по този начин публичното здраве ще бъде предпазено, това е една инвестиция в бъдеще. Големият проблем в действителност са неосигурените, огромна част от тях са гласоподаватели и всички се тормозят да ги притискат, тъй като няма да гласоподават за тях. Така всичко се върти към нестабилната политическа система “, изрази мнение тя.

Според Андрей Марков и сега имаме задоволително добра нормативна база, която регламентира профилактиката, само че тя по този начин и не се случва. „ В момента имаме добра профилактика само в тези организации, които имат здравни застраховки. Защото застрахователите не покриват вреди, в случай че не се реализира профилактика. Това е практиката в целия свят, ние не се опитваме да откриваме топлата вода “, акцентира той.

Събеседниците разясниха и потребителската такса в извънболничната помощ, за която общопрактикуващите лекари упорстват да се усили.

Пенка Георгиева се разгласи срещу такова увеличение. „ Има потребност от в допълнение финансиране в опазването на здравето, само че не посредством този механизъм, тъй като би се затруднил достъпът на социалнослаби. Трябва да се защитят уязвимите групи “, безапелационна бе тя.

„ Истината е, че потребителската такса се третира от първичната помощ като дисциплиниращ фактор, тъй като в доста случаи персоналните лекари страдат от чести и непотребни визити при персоналните лекари. В някои страни тази такса е доста по-голяма и се пресмята като % от цената на прегледа. Имаме потребност от дисциплиниращ фактор “, бе коментарът по тематиката на Андрей Марков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР