Едно събитие в колосален мащаб – сблъсък на две галактики

...
Едно събитие в колосален мащаб – сблъсък на две галактики
Коментари Харесай

Сблъсък между две галактики ражда Слънчевата система

Едно събитие в грамаден мащаб – конфликт на две галактики – може би е проправило пътя за раждането на нашата Слънчева система.
Звездното формиране в Млечния път, обхващащо времето, когато Слънчевата система се е родила преди повече от 4,5 милиарда години, най-вероятно е провокирано от конфликта сред нашата вселена и по-малка, наречена Стрелец, оповестяват учени.

Такива конфликти нормално не включват директни исблъсъци сред звезди, само че те могат да основат условия за формиране на нови звезди, да вземем за пример посредством увеличаване на количеството газ в галактиката или събиране на газови облаци.

Двете галактики за първи път се сблъскват преди повече от 6 милиарда години. Оттогава Стрелец – вселена „ джудже “, 10 000 пъти по-малко солидна от Млечния път – два пъти е минавал през големия диск на нашата вселена, съдържащ множеството от 100 милиарда звезди. И трите космически взаимоотношения са били свързани с експлоадирането на процеси на образуване на звезди в Млечния път.

Данните от галактическата обсерватория „ Гая “ на Европейската галактическа организация разкриват нескончаем епизод на формиране на звезди от 6.2 милиарда до 4.2 милиарда години, обвързван с първичния конфликт. Два други звездо-образуващи скока, свързани с галактическия конфликт, доближават своя връх преди 1,9 милиарда години и преди 1 милиард години, всеки от които продължава няколкостотин милиона години.

„ Това в действителност не е конфликт като автомобилна злополука “, споделя астрономът Томас Руис-Лара от Института за астрофизика в Испания, водещ създател на проучването, оповестено в списанието Nature Astronomy.

„ Някои елементи на Стрелец и Млечния път се пресичат, само че звездите не се сблъскват. Сблъсъкът сред звезди е бил в действителност доста необичаен. И той нарушава непрекъснатото движение на образуване на звезди в нашата вселена “.

„ След конфликта, ние имаме прибавянето на материал, газ от Стрелец, който усилва количеството газ в нашата вселена, с цел да се образуват нови звезди. Второ, имаме пряк конфликт сред газови облаци от Стрелец и Млечния път, задействащ образуването на звезди, “ – споделя Лара. „ И трето, гравитационните неустойчивости, провокирани от взаимоотношението, могат да задействат образуването на звезди “, добави Руиз-Лара, „ причинявайки „ пулсации “ в плътността на газообразната междузвездна среда “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР