Едно от старите имена на Благоевград е Горна Джумая. То

...
Едно от старите имена на Благоевград е Горна Джумая. То
Коментари Харесай

Знаете ли името на кой български град е значело петък?

Едно от старите имена на Благоевград е Горна Джумая. То се среща за първи път  през 1502 година в документ на Рилския манастир, а Sofia24.bg ще ви опише за него. Старото име на Благоевград, както и всички остарели имена, съдържащи в името си думата джумая, са свързани с турската дума джумая, която значи " петък “, като е значимо да уточним, че петък е бил пазарният ден. Горна Джумая следва да рече Горен Петък или Горен Пазар. 

На мястото на Благоевград е имало тракийско населено място, носещо името Скаптопара, което се намира към днешния квартал Грамада. Но при започване на III век и IV век градът последователно замира преди да бъде упоменат в границите на Османската империя. Там той носи името Джумая, Горна Джумая и Орта Джума.

Кога идва Освобождението за Горна Джумая? Това се случва на на 5 октомври 1912 година – още през първия ден на Балканската война, когато градът е освободен от българската войска. След Втората Балканска война през 1913 година, огромна част от турското и гръцкото население се изселва в посока на своите страни и на тяхно място се заселват българите бежанци, които идват от Вардарска и Егейска Македония. Постепенно стартира благоустройството на града. През 1920 година тук се премества Солунската гимназия, днес Национална филантропична гимназия " Св. св. Кирил и Методий “. Откриват се в началото две съществени училища – Прогимназия и Земеделска гимназия. Построява се и Археологически музей. 

През 1934 година Горна Джумая става независим център на околия. Едва през 1934 година се прекарва тръбопровод, като до тогава водата се добивала от кладенци. Първоначално изникват чешми по основните улици, а по-късно и по домовете. През 1937 година се открива жп гарата, свързваща Горна Джумая с Дупница, отпразнувано още веднъж с всеобщо забавление.

През 1950 година името е заменено. Благоевград е кръстен на Димитър Благоев – политически деятел и социалдемократически водач. Името на града е съхранено непроменено по решение на локално население и управниците даже след свалянето на комунистическия режим през 1989 година. 

Благоевград е ситуиран в долината на Струма и през него тече по-малката река Бистрица. Намира се на 360 m надморска височина в Благоевградската котловина между планините Рила и Влахина и е в непосредствена непосредственост до Пирин планина. Благоевград се намира на 102 км от столицата София, както и на 260 км от Пловдив.

През 1954 година към Благоевград е присъединено село Грамада, а през 1973 година и село Струмско. В 1955 е издигнат монумент на Гоце Делчев, който е висок 8 метра. В края на 80-те години на предишния век Благоевград благоевградчани към този момент се радват на нов център и преобразени общински здания. Сменя се канализацията, построяват се Партийният дом (днес Американски университет), кметството, поликлиниката, а също се оформя и площад " Георги Измирлиев “, като се пускат фонтаните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР