Едно от предизвикателствата, срещу които трябва да се изправи новият

...
Едно от предизвикателствата, срещу които трябва да се изправи новият
Коментари Харесай

Паралелният износ на лекарства – едно от предизвикателствата за новия здравен министър

Едно от провокациите, против които би трябвало да се изправи новият здравен министър, е паралелният експорт на медикаменти. Той ще би трябвало да се оправи и с напрежението, което беше провокирано поради предлагането следващата година Здравната каса да не заплаща нови медикаменти.

Според специалисти точно паралелният експорт е причина от време на време да изчезват дадени лекарства от аптечната мрежа, а от това страдат пациентите.

Предложенията за промени в тази тенденция отлежават от дълго време и по този начин и не стигат до Народното събрание за гласоподаване.

bTV разполага с отчет на Агенцията по медикаментите, в който се разказват схемите за законен и за незаконен експорт и нуждата от ограничения.

Едно от медикаментите, което болните търсят, е за множествена склероза. Близък на пациент, който избра да остане неизвестен, споделя, че втори месец не го намират в аптеките.

Сигнализирал е за това Здравната каса.

„ Досега нямаме явен отговор дали може да се откри на друго място, по различен метод или по различен ред. В общи линии отговорите на тези въпроси се свеждат до повдигане на рамене”, споделя той.

В отговор до bTV от здравното министерство обявиха, че количеството от лекарството, което се внася у нас е два пъти по-голямо от потребностите на пациентите. А дефицитът, съгласно специалисти, е поради „ паралелният износ”, при който търговци купуват медикаменти от България и ги продават в други страни от Европейски Съюз, в които те са по-евтини, като печелят от разликата в цената.

В отчет до Народното събрание, организацията по медикаментите разказва разнообразни практики, измежду които – съществени дистрибутори дават лекарства на нововъзникнали търговци, през които единствено се префактурират, с цел да се изнесат.

В други случаи непосредствено се купуват от аптеките, което е нелегално.

От години се вършат опити за смяна в закона, с която този експорт да се следи, а за някои медикаменти да се не разрешава, а паралелните търговци изясняват, че без електронна система, резултатът ще е подозрителен.

Последното предложение за промени на здравното министерство отлежава от лятото.

В отчета Агенцията по медикаментите упорства за пълномощия, които да обгръщат всички аспекти на лекарствената политика, каквато била европейската процедура.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР