„Едно от нещата, които ще се изяснят с присъединяването на

...
„Едно от нещата, които ще се изяснят с присъединяването на
Коментари Харесай

Зам.-генералният секретар на ОИСР посъветва българите какво да правят с парите си

„ Едно от нещата, които ще се изяснят с присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване е, че страната ще стане по-привлекателна за вложения, а те основават работни места, благоприятни условия и усилват стандарта на живот. Така че това визира живота на всеки средностатистически българин. Така че съгласно мен би трябвало да се замислите по какъв начин генерирате вложения и благоприятни условия. През това минаха и Щатите, след огромната криза през 1982 година, когато имаш рекорден стопански растеж – и в работните места, и в приходите, всичко се основаваше на обилни вложения и тласъци за вложения от страна на хората “, изясни той в ефира на bTV.

Според него едно от най-важните неща, които България може да направи, е да се придържа към уговорката на държавното управление за битка с корупцията и проблемите с интегритета. „ Това като че ли беляза България като нестабилно място за вложения, поради риска от корупция. Ако се справите с това, вложенията още веднъж ще бъдат привлечени към България “, добави Шлангенхауф.

Според него няма бързо решение за усмиряване на инфлацията, това ще изисква доста отдаденост. „ Но ще би трябвало да разгадаем проблемите, свързани с веригите на доставки, изключително що се касае до енергийния бранш. Знам, че това е причина за голям стрес и измежду жителите тук, в България, и в цяла Европа, както и в Съединени американски щати “, изясни той.

Според него цената на горивата е част от спиралата на инфлацията. „ Но имам вяра, че би трябвало да намерим метод да увеличим достъпа на жители до сила, като увеличим предлагането бихме могли да понижим цената или най-малко да забавим растежа на тези цени “, разясни той.

Що се отнася до това дали България би трябвало да одобри еврото, специалистът счита, че сами би трябвало да решим.

„ Еврото е забавен, сполучлив опит в по-голямата част от Европа, само че заради разнообразни аргументи някои страни може да не желаят да се причисляват към него в даден миг, защото имаш по-голяма независимост да използваш лична парична политика… Нашата организация няма мнение по въпроса. България би трябвало да реши какво е в неин интерес “, сподели Джефри Шлангенхауф.

Той не можа да отговори с акуратност по кое време е допустимо България да стане част от Организацията за икономическо съдействие и развиване, само че изрази удивление към страната ни за постоянството й по тематиката.

„ Процесът, доколкото знам при предходни присъединения, е отнемал сред 1-2 до 5 години за довеждане докрай на целия развой. Датата, на която това ще се случи за България, ще се дефинира значително от България, в смисъл, че България има преднина пред останалите кандидатки в някои сфери, което може да направи процеса по равен. Но няма да имаме обстановка, в която да се групират няколко от тези 6 или всичките 6 страни. Всяка страна независимо ще се движи напред по тази пътна карта “, посочи той.

Според него до края на годината цените на горивата, газа и питателните артикули ще продължат да се повишават.

Експертът счита, че след нашествието на Путин в Украйна Русия ще бъде още по-изолирана от интернационалните пазари и стопанската система им съществено ще пострада. „ За страдание, няма да пострада държавното управление, а съветският народ “, приключи Шлангенхауф.

Джефри Шлангенхауф е американски икономист. През 2016 година работи като частен съветник и консултант по икономическата политика в предизборната акция на Доналд Тръмп. Роден е в Ню Йорк. Завършва един от най-старите и влиятелни колежи „ Уилиам и Мери “ в щата Вирджиния. Шлангенхауф работи в областта на обществената политика в продължение на 4 десетилетия. От 2019 година е заместител общоприет секретар на Организацията за икономическо съдействие и развиване, сплотяваща 38 страни. Целта й е да подтиква икономическия напредък и международната търговия. Отговаря за надзора по битка против корупцията в организацията.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР