Едно от най-значимите международни събития в областта на културата –

...
Едно от най-значимите международни събития в областта на културата –
Коментари Харесай

Музей „Етър“ е домакин на церемония за наградите „Жива“ през 2024 г.

Едно от най-значимите интернационалните събития в региона на културата – гала по разпределяне на премиите „ Жива “ на фондация Форум за славянски култури, ще се организира в България. Това ще стане в края на септември 2024 година. Директорът на авторитетната неправителствена организация доктор Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева, член на журито за установяване на музеите спечелили, посетиха Габрово, с цел да се срещнат с изискванията за реализация на церемонията.



Д-р Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева разговаряха с кмета на Габрово Таня Христова, която с подготвеност поддържа самодейността. Организатор от българска страна е музей „ Етър “ – притежател на една от двете огромни награди „ Жива “ за 2020 година, който ще бъде хазаин на церемонията през 2024.

Министерство на културата интензивно поддържа българското наличие във Форум за славянски култури, посредством своя представител – Екатерина Джумалиева, шеф на дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “.

По време на диалозите сред проф. доктор Светла Димитрова, доктор Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева бяха конкретизирани детайлности за осъществяване на церемонията, за която се чакат над 150 представители на музеи, членуващи във Форум за славянски култури.

При визитата си у нас Д-р Андрея Рихтер организира среща и със зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев, началника на отдел „ Международни действия “ в Министерство на културата Петър Миладинов и Екатерина Джумалиева, шеф на дирекция „ Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства “.



Зам.-министър Георгиев приветства госпожа Рихтер за дейната й работа за развиване и разпространение на славянските култури. Обсъждаха се благоприятни условия за разширение на съдействието сред Форум за славянски култури и българското Министерство на културата.

Инициативата „ Колекция от 100 славянски романа “ дава опция за по-добро опознаване на създатели от славянски страни, а стратегиите „ Славянско завещание “ и „ Пиранова “ предизвикват действия в региона на запазване на културното завещание, научните проучвания и образованието.

Утвърждаването на Наградата „ Жива “ е основа за задълбочаване на съдействието сред музеите и експертите от страните, членуващи в организацията. В хода на срещата беше изразена вяра, че церемонията за връчване на премиите „ Жива “ в РЕМО „ Етър “ в края на септември 2024 година ще се радва на огромен интерес и ще способства за увеличение на участниците от България в състезанието.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР