Едно от най-забележителните неща при железните метеорити е, че те

...
Едно от най-забележителните неща при железните метеорити е, че те
Коментари Харесай

Откриха защо някои метеорити са магнитни

Едно от най-забележителните неща при стоманените астероиди е, че те постоянно са магнитни. Магнетизмът не е мощен, само че съдържа информация за техния генезис.

Ето за какво астрономите разубеждават ловците на астероиди да употребяват магнити, с цел да разграничават метеоритите от заобикалящата ги канара, защото ръчните магнити могат да заличат магнитната история на обекта, която сама по себе си съставлява значим теоретичен запис.

Магнитните астероиди се образуват при съществуването на магнитно поле. Железните зърна в астероида се подреждат по външното магнитно поле, което придава на галактическото тяло личен магнетизъм.

Например марсианският астероид, прочут като Черната хубавица, е придобил своя магнетизъм от мощното магнитно поле на младия Марс.

Някои астероиди са магнитни, само че не би трябвало да са се образували в мощно магнитно поле. Железните нормално се категоризират по химичен състав, като да вземем за пример съотношението сред никел и желязо.

Известно е, че метеоритите от типа IVA съставляват фрагменти от по-малки метеорити. Малките метеорити нямат мощни магнитни полета, тъй че IVA не би трябвало да са магнитни. Въпреки това доста от тях са. Ново изследване демонстрира по какъв начин това е допустимо.

Малките метеорити се образуват по така наречен способ на купчината парчета. Малки части богата на желязо канара се натрупват с течение на времето, с цел да се трансфорат в метеорит.

За да може едно тяло да генерира мощно магнитно поле, е належащо да има течно желязо, което да сътвори динамо резултат, а защото при дребните метеорити това не се следи, те не могат да имат магнитни полета. Или пък могат?

С течение на времето метеоритите също претърпяват конфликти. При тях се откъсват фрагменти, които се трансформират в метеоритите, които откриваме на Земята. Но създателите демонстрират, че ударите могат да основат магнитно динамо в метеорита.

Ако сблъскващото се тяло не е задоволително огромно, с цел да раздроби метеорита, само че въпреки всичко съумява да разтопи пласт от материал покрай повърхността, тогава може да се случат поредност от събития.

Когато студеното отломъчно ядро е заобиколено от разтопен пласт, то се нагрява.По-леките детайли се изпаряват от ядрото и мигрират към повърхността, което раздвижва пластовете, с цел да се получи конвекция.

Конвекцията на желязото генерира магнитно поле, което се отпечатва върху елементи от метеорита. По-късно при конфликта се образуват магнитни фрагменти, някои от които доближават Земята.

Така че магнетизмът на метеоритите IVA не се е образувал в началото у техния астероид-майка, а по-скоро се дължи на по-късни конфликти, които са раздвижили ядрото им.

Сега, въоръжени с тази информация, откривателите могат да придобият по-добра визия за историята на нашата Слънчева система и за това по какъв начин неща като дрейф на планетите може да са съдействали за по-честите конфликти с метеорити.

Източник: Universe Today

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР