Едно от най-разпространените престъпления в мрежата е сексуалното изнудване. За

...
Едно от най-разпространените престъпления в мрежата е сексуалното изнудване. За
Коментари Харесай

Експерт: Сексуалното изнудване е сред най-разпространените престъпления в мрежата

Едно от най-разпространените закононарушения в мрежата е половото изнудване. За страдание възрастта на децата, които имат достъп до мрежата пада, изключително през последните 2 години на пандемия, когато целият живот на децата минаваше през интернет – и заниманията, връзката посред им, и образованието, което насочи вниманието на половите насилници към мрежата и тяхната интензивност се ускори.

Това съобщи специалистът по киберсигурност и шеф на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП Явор Колев в студиото на „ Добро утро, Европа “ по Euronews Bulgaria. Той акцентира, че тези полови насилници са доста дейни.
Родителите би трябвало доста деликатно да основават доверителни връзки с децата си и да знаят какво вършат децата в интернет.
По думите на специалиста 95% от педофилите са мъже, нормално сред 20 и 50-годишни, самотно живеещи хора, само че има фамилни хора с деца, а специалностите им са разнообразни – от водач на аероплан, през инженер, до IT експерт.

Според Колев полицията разполага с нужния инструментариум и текстове, които криминализират педофилията, само че измежду обществото и правоохранителните и правоприлагащи органи не се отдава нужното значение на това закононарушение.

„ Това е една заблуда, че в интернет сме анонимни. Има задоволително благоприятни условия да бъдат събирани електронно доказателства “, разяснява специалистът и уточни, че наказването за педофилия е сред 1 до 6 години отнемане от независимост.

„ В доста случаи ние родителите в забързаното си всекидневие нямаме време да обърнем внимание на детето и то намира внимание точно в мрежата и тези нарушители доста ловко съумяват да ги манипулират и завоюват доверието им “, уточни Колев.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР