Едно от най-желаните умения, които повечето хора биха искали да

...
Едно от най-желаните умения, които повечето хора биха искали да
Коментари Харесай

Под формата на игра? Как и кога да подготвим децата за света на парите

Едно от най-желаните умения, които множеството хора биха желали да владеят, е това да ръководят парите си рационално и да икономисват. Когато приказваме за финансова просветеност се има поради точно умеенето ни да боравим с парите. Това е способността за схващане и дейно потребление на разнообразни финансови умения, като бюджетиране и вложение. Затова колкото по-рано човек стартира да придобива и покачва тези умения, толкоз по-добро ще бъде равнището му на богатство.

Още повече, че с развиването на технологиите се разраства и предлагането на голям брой финансови артикули и услуги. Тези промени в обществото, както и възходящата отговорност на всеки да се погрижи за своето бъдеще и финанси, вършат още по-наложително хората да схванат по какъв начин да употребяват финансовите артикули и услуги отговорно.

В България обаче тематиката за финансовата просветеност не е толкоз известна. Навлизането ѝ в просветителната система е постепенно и безредно. Затова върху плещите на родителите пада отговорността да приготвят децата си за света на парите.

Темата не участва задоволително в българското обучение, тъй като я няма като обособен предмет, а като откъслечни тематики, пръснати измежду другите предмети в главното и междинното обучение. Това обаче надалеч не е задоволително. Данните и анализите за финансовата просветеност на българските възпитаници доста ясно алармират за дефицитите, които имаме, и по тази причина би трябвало да създадем нещо, с което да променим нещата “, съобщи пред Economic.bg финансовият специалист Наталия Тодорова.

По думите ѝ тематиката е значима, тъй като без значение с каква активност се занимава човек, желае или не, всекидневно би трябвало да взема решения за своите финанси. И то без значение дали има запас, или не, тъй като това е тематика, която не касае единствено богатите, а като цяло дейното икономическо население.

„ Така че, в случай че желаеме едно добре квалифицирано ново потомство, което да заплаща налози, да цялостни хазната на страната, да продуцира повече богатства в стопанската система и да обезпечава работни места, ние имаме потребност от финансово грамотни хора “, сподели Тодорова.
Финансовата просветеност на българите
Тя изясни, че българите са внимателни във връзка с своите персонални финанси, даже доста консервативни. Тодорова даде за образец статистиката на Българска народна банка за размерите на депозитите на българското население, която демонстрира, че те са на извънредно високо равнище. По думите ѝ в интервала на последните 12-18 месеца, когато лихвите се намалиха съвсем до нула, тази статистика не се е трансформирала.
За година хората в България икономисаха 5.5 милиарда лева
Всичко това има своето разумно пояснение – преди всичко – не сме задоволително финансово грамотни като нация, а и нямаме предпоставки за това, тъй като поколението на нашите родители не са живели в пазарна стопанска система, не знаят какво значи предприемачество и вложения, а са учени да икономисват „ под матрака “. На всичко от горната страна са претърпели финансовите пирамиди и схеми, които още повече са раздрусали доверието им във финансовата ни система “, изясни Тодорова.

Тя описа и за 13-годишния си стаж в една от най-големите компании за ръководство на вложения и спестявания в България – Expat Capital.

„ Там моята роля беше да споделям с хора, които търсят решение за персоналните си спестявания. Всъщност множеството от тези хора имаха нереалистични упования към финансовите принадлежности и пазари заради неведение “, сподели тя.

Тодорова добави, че тези хора не могат да оценят сами риска, вкарват се в недобри практики, вземат неверни решения и влизат в лъжливи схеми, тъй като нямат финансова просвета.

Според нея вложенията в недвижимо имущество са много постоянно срещана процедура и отдава този факт на българската народопсихология – всеки родител желае да обезпечи за всяко от децата жилище.

„ Инвестицията в парцел обаче е придружена от доста други фактори, които множеството хора не правят оценка действително – това са рисковете и разноските. Максимата, че инвестицията в недвижими парцели постоянно се отплаща, в действителност не е толкоз вярна “, твърди Наталия Тодорова.
Финансовата просветеност на децата
По думите на Тодорова образованието по финансова просветеност би трябвало да стартира от най-ранна детска възраст, като всеки един стадий има своите особености и метод на поднасяне на информацията.

Задължително e в учебната възраст тази тематика да е застъпена, тъй като когато детето влезе в първи клас, идват джобните пари – първият персонален бюджет, който детето би трябвало да ръководи. По-нататък се развиват тематиките за предприемачеството, за персоналната самодейност, за труда и това по какъв начин се изкарват парите ”, сподели Тодорова.

Според нея обаче тематиката за парите може да бъде въведена още в предучилищна възраст, тъй като децата вземат участие интензивно в живота на фамилията и от рано схващат смисъла и функционалността на парите като разплащателно средство. Те виждат родителите си по какъв начин пазарят и по какъв начин заплащат сметки. Затова, под формата на игра, тематиката за финансовата просветеност може да бъде въведена още от към 4-годишна възраст по един атрактивен метод.

Наталия Тодорова изясни, че множеството родители и учители се тормозят от тематиката, тъй като съгласно тях тя е комплицирана и скучна, а и самият термин „ финансова просветеност “ не звучи атрактивно на учениците.

„ Всички се стесняват, споделят си, че не са добре готови, камо ли да предадат някакво познание на децата. Истината обаче е, че всички ние предаваме тези уроци в придвижване, желаеме или не, тъй като децата най-много се учат, като стават очевидци на другите финансови действия в фамилията. Всички родители дават образец, въпросът е до каква степен се замислят какво е отношението им към парите и какъв урок дават на децата си “, сподели още тя.

По думите ѝ е по-добре в учебните заведения да влизат настоящи специалисти, без значение от коя област на стопанската система са.

Истината обаче е, че в случай че припознаваме тази тематика като приоритет и мислим, че тя е значима за по-доброто развиване на идващите генерации, е най-добре тя да бъде въведена като обособен урок или предмет “, добави Тодорова.
Финансовите уроци
В другите възрасти децата са способни да одобряват познания в друга степен, точно по тази причина финансовите уроци би трябвало да са съобразени с годините им.

„ При най-малките да вземем за пример може да се стартира с това да познават парите, да могат чисто механически да боравят и да считат с пари. В първи и втори клас пък се слагат най-важните финансови привички, свързани със спестяването, да речем – с касичката, посредством която доста елементарно може да бъде преподаден финансов урок за отсроченото облекчаване на стремежи, тъй като действително това значи да спестяваш. Т.е. демонстрираме на децата по какъв начин се лишаваме от нещо през днешния ден, с цел да имаме нещо по-важно на следващия ден “, съобщи Наталия Тодорова.

По думите ѝ посредством извършването на покупки пък децата могат да схванат, че няма по какъв начин да имат всичко, което виждат. Затова родителите би трябвало да им обяснят по какъв начин да ръководят разноските си, тъй че да могат да обслужват преди всичко потребностите, а по-късно желанията си.

Джобните също са страховит инструмент, с който да научим децата на правилата и основите на персоналното бюджетиране – по какъв начин посредством персоналните ни спестявания можем да осигурим по-дългосрочните си потребности, също по какъв начин да си слагаме финансови цели и по какъв начин да ги реализираме ”, сподели Тодорова.

Според нея в тийнейджърската възраст на напред във времето би трябвало да е тематиката за персоналната самодейност, т.е. какви действия може да развива детето, които да са потребни за него или за общността, надлежно да получава заплащане за това. В тази възраст идват и първите предприемачески начинания, тематиките за вложенията, стопанската система и финансовите принадлежности.

„ Хубаво е да има правила, макар че всяко семейство си има своя формула за това по какъв начин да дава джобни на детето си. Може, да речем, джобните да се дават на някаква строго избрана регулярна база, както възрастните получаваме заплащане или заплата за избран интервал. Така можем да планираме средствата си за месеца, с цел да ни стигат “, изяснява още Тодорова.

„ По същия метод – детето би трябвало да знае своята честота, с цел да може да си направи калкулация на разноските и да възнамерява парите си. Детето би трябвало да е наясно каква ще е сумата и защо може да я похарчи, т.е. дали парите му включват единствено дребните удоволствия денем, или пък се включват и парите му за излизане с другари, и уроците му по спорт, да вземем за пример. Така детето може да си направи явен проект “, добави тя.

Наталия Тодорова изясни, че родителите би трябвало да разискват с детето си по какъв начин те възнамеряват своите спестявания, с цел да може то да разбере дали върви в вярната посока.

Това с годините се трансформира, в случай че в началните класове даваме на детето ден за ден пари, то последователно това може да стане седмица за седмица, а при по-големите и на месечна база. Когато интервалът е по-дълъг, става по-трудно за човек да разпределя вярно финансите си “, сподели още тя.

По думите ѝ финансово неподготвени родители мъчно могат да образоват финансово грамотни деца. Според нея казусът на финансово неподготвените родители е, че те не могат да припознаят тази тематика като значима за положителното развиване и просперитета на своето дете. Тодорова посочи, че тук идва ролята на просветителната система, тъй като тя може да помогне на такива деца, които нямат положителния образец в фамилията си.

Но в случай че към този момент сме осъзнали тематиката като значима, то преди всичко би трябвало да стартираме да образоваме себе си, с цел да можем да сме добър образец за нашите деца “, сподели още тя.

Все отново, огромна част от финансовите привички мъчно могат да се култивират на по-късна възраст.

„ Това са като питателните привички, в случай че цялостен живот сме били на бургери и кола, на 40 може да се събудим и да си кажем, че ще се храним здравословно и ще променим метода си на живот, с цел да подобрим здравето си. С финансите е същото – в един миг човек се осъзнава и си споделя, че би трябвало да промени нещо. Затова е значимо децата от дребни да са наясно по какъв начин да ръководят финансите си по верния метод “, изясни Тодорова.
Ангажирането на децата в фамилния бюджет
Много постоянно родителите изолират децата от тематиката за парите, евентуално с цел да не ги тормозят или пък тъй като е допустимо те да споделят някаква по-чувствителна информация измежду външни хора. Това обаче лишава децата от опцията да виждат в придвижване какво е да ръководят средствата си.

„ Може да се слагат финансови цели освен на детето, а и на цялото семейство, като вземат участие всички членове. Например, фамилията да събира пари за отмора през лятото или за някакво друго странствуване “, сподели Тодорова.

Тя обръща внимание и на последното проучване на PISA във връзка с финансовата просветеност на 15-годишните възпитаници в България, което демонстрира, че те не познават базови финансови документи, да вземем за пример фактура, касова записка, гаранционна карта и така нататък

Затова в учебна възраст родителите могат да преглеждат със своите деца и ежемесечните си сметки. Това са основите, които би трябвало да сложим, с цел да сме сигурни, че по-късно детето ще има сензитивността, когато стане възрастен и стигне до това да преглежда комплицирани контракти, да чете дребния шрифт и да се среща с другите специфики на тези документи “, изясни Наталия Тодорова.

По думите ѝ в фамилиите от ден на ден се употребяват и софтуерни средства, с които елементарно можем по-добре да управляваме бюджета си.

„ Това е нещо близо до децата, те са интуитивни за технологиите, много платформи към този момент оферират и детски сметки, било то за вложения, или за икономисване, детски дебитни карти и други Тяхната концепция е точно от ранна детска възраст да приобщят децата към финансовите тематики “, изясни Тодорова.

За самата нея тази тематика постоянно е била близка около работата ѝ, макар че преди време в работен проект тя по-скоро е била ориентирана към възрастните.

„ Конкретно за децата всичко стартира преди 2-3 години, когато в едно издателство, малко на смешка, взехме решение да създадем карти за финансова просветеност, ориентирани към учениците. Сега децата ми са на 4 и 7 години, а тогава щерка ми беше на 5 години и я подготвях за първи клас с четене, броене и така нататък – неща, които просветителната система изисква от всеки родител. Но за финансовата просветеност не се замислях “, споделя Наталия Тодорова.

В един миг обаче тя си споделя, че е нужно едно добре структурирано познание по тематиката. Затова всичко, което тя споделя на родителите и учителите, действително го ползва на процедура у дома, със личните си деца.

В последните години тя организира доста срещи с родители, като фокусът ѝ е ориентиран главно върху това да им изяснява по какъв начин да вкарат тематиката за финансовата просветеност в фамилиите и след това по какъв начин те да подходят към децата си.

„ Създадох блог, в който пиша по тематиката. Така започнаха да ме канят и в учебните заведения, където приказвам с възпитаници по тематиките, свързани с парите и стопанската система “, сподели още Наталия Тодорова.
Конкурсът „ Моята паричка “
Инициативите не стигат дотук. От 20-ти до 26-ти март се организира световната седмица на парите – това е международна самодейност, в която се включват доста страни, включително и България. Junior Achievement Bulgaria е организацията, която е координатор и дава отговор за всички интензивности в границите на тази седмица. Провеждат се доста начинания, главно в учебните заведения, които да вдигнат флага на тематиката за парите.

Затова на 20-ти март следва една нова самодейност, която ще обявим - Националния конкурс за детска рисунка „ Моята паричка “. В него ще могат да се включат деца до 12-годишна възраст със задачата да основат личен дизайн на банкнота - може да е измислена валута, разменна валута, към този момент съществуваща валута или валута на бъдещето и така нататък “, разяснява Тодорова.

За да могат да създадат един подобен план, като се изключи че е креативен забавен, децата в действителност би трябвало авансово да се срещнат с това какво съставляват парите – какво е изобразено на тях и за какво, по какъв начин са изглеждали те в предишното, какви са в този момент. Това в действителност е и главната концепция на уредниците на състезанието.

„ Ще създадем и уебсайт, където ще има доста богато просветително наличие на разнообразни тематики, ориентирано и към родителите, и към децата. Темите ще са за финансовата просветеност, за финансовите привички, за отношението към парите и икономическите процеси “, сподели още тя.

По думите ѝ този конкурс е „ черешката “, която ще притегли вниманието към една по-сериозна тематика, която другояче се припознава като скучна и не толкоз забавна. Децата ще могат да предават плановете си до края на април. След това ще има гласоподаване на публиката на уеб страницата на състезанието, след това гласоподаване на журито и при започване на юни ще се провежда награждаване на спечелилите в състезанието. В журито са хора от банковия бранш, от арт средите, от неправителствения бранш, както и публицисти. 

Накрая ще създадем галерия с рисунките както на спечелилите в състезанието, по този начин и на останалите най-хубави планове в състезанието. Надявам се това да се трансформира в годишна самодейност “, заключи Наталия Тодорова.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР