Едно от най-големите бомбоубежища в Старозагорско е почти пет метра

...
Едно от най-големите бомбоубежища в Старозагорско е почти пет метра
Коментари Харесай

Скривалища в страната: Голяма част от бомбоубежищата и укритията не са в готовност


Едно от най-големите бомбоубежища в Старозагорско е съвсем пет метра под земят. Укритието устоя и на атомна офанзива - десетки пространства с потенциал 2500 индивида.

Бомбоубежището в Стара Загора е частна благосъстоятелност. Води се конфиденциален обект, а 10-годишният период, в който е трябвало да резервира предназначението си, е изминал от дълго време. Бетоните стени и таван са дебели 90 сантиметра. Има независимо електрозахранване, водоснабдяване и система за филтриран въздух.

„ При бомбен удар, при непосредствено попадение от горната страна, тук няма да има никакъв проблем. Ако нещо стане за два часа, тук фамилиите на чиновниците на компанията се местят и могат да живеят “, сподели Петко Михайлов, притежател на компанията.

Снимка: bTV


22 са укритията в Пловдив, съгласно листата на Министерство на вътрешните работи. Тепетата са прорязани от дълги тунели, в които би трябвало да се скрият хора. Нито едно скривалище обаче не е годно за обитаване.

Убежище за образец, което обаче не е в листата, има под учебно заведение „ Черноризец Храбър “. Пространството е от към 1000 квадратни метра и е ремонтирано главно.

Във Варна едвам 3 от бомбоубежищата са в приемливо положение - едно на пристанището и две противорадиационни - в учебни заведения в крайния квартал " Владислав Варненчик ".

„ Само скривалища и нито едно противорадиационно скривалище в Бургас попадат в листата на Министерство на вътрешните работи “, изясни Благомир Коцев, регионален шеф.

В едно от противорадиационните скривалища в Мездра, в което свободно може да се влезе, и трите дебели железни порти са разрушени, а край входа екипът ни видя, че е пален огън с гуми.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР