Едно от най-авторитетните издания за музика - списание Ролинг Стоун“,

...
Едно от най-авторитетните издания за музика - списание Ролинг Стоун“,
Коментари Харесай

„Ролинг Стоун“ пропусна Селин Дион в класацията си за „200 най-велики певци на всички времена“

Едно от най-авторитетните издания за музика - списание „ Ролинг Стоун “, пропусна Селин Дион в класацията си за „ 200 най-велики артисти на всички времена “ и отвори рана в сърцето както на канадската провинция Квебек, по този начин и на почитателите й в целия свят. Социалните мрежи, изключително френскоезичните, бяха взривени от мнения като „ Това е закононарушение против човечеството “. Френската полиция даже се включи с закачлив пост в Туитър, съгласно който не може да помогне „ по този случай “, написа Българска телеграфна агенция.

Това не е първата ранглиста на списанието. „ Ролинг Стоун “ е известно с класациите си за велики гласове, албуми, реализатори, китаристи и други Именно това го прави едно от най-великите списания въобще. Основано е през 1967 година в Сан Франциско, а фокусът му е върху музика, политика, развлечения, изкуство. Има голям брой задгранични издания, в това число българско.

„ Ролинг Стоун “ обаче е американско списание и фокусът на музикалното му наличие естествено е върху американската музика и въздействието, което търпи и упражнява тя. В тазгодишната си ранглиста за „ 200 най-велики артисти на всички времена “ създателите слагат акцент върху афроамериканските и латиноизпълнителите. Първата десетка е педантично разграничена сред мъжките и женските гласове. На първо място е Арета Франклин (Това не е оригиналност, Арета е номер едно и в Топ 100 през 2008 г.), на второ – Уитни Хюстън. Списанието отдава заслужена респект към огромните диви на соула. Останалата част от класацията също се старае да покаже почитание към велики артисти от Азия, Африка, Южна Америка. Това обаче не трогва Канада, разяснява иронично френският вестник „ Монд “. Феновете в Квебек не разрешават да бъдат излъгани от наличието на други канадски артисти – Джони Мичъл (50-о място) или Ленард Коен (103-о място).

В публикацията, съпътстваща класацията, създателите категорично показват, че става въпрос за артисти, а не за гласове. И че чакат противоречие.

Подобни енциклопедични ранглисти в действителност имат „ образователна “ функционалност. Голяма част от артистите евентуално са непознати за младата публика по хронологични аргументи. Други пък ще бъдат открити от почитателите заради чисто любознание. Светът на музиката е необхватен, а величието е мъчно измеримо. Сигурно всеки четец би изразил противоречие с номерирането на артистите и без изключително планиране би изброил най-малко пет-шест или даже десетина изчезнали имена. Скандинавската и италианската музика да вземем за пример отсъстват от класацията.

Селин Дион, сходно на Елвис Пресли (който няма по какъв начин да бъде изключен от нито едно американско списание), отиде в Лас Вегас и също като него се трансформира в легенда с шоуто си. Днес, след серия здравословни проблеми, последните от които бяха оповестени първоначално и в края на на 2022 година, Селин Дион продължава да живее в Невада.

Изпълнителката на „ Beauty and the Beast ”, „ My Heart will Go On ”, „ A New Day Has Come ” e с неоспоримо значение за времето от 90-те години на 20-и век до момента. Тя е измежду най-слушаните певици на всички времена, а продажбите на албумите й я подреждат на второ място в света след Уитни Хюстън. Има почетни награди от университети. Селин Дион е в Топ 10 на най-продаваните реализатори в Съединени американски щати. И въпреки всичко на 1 януари тази година „ Ролинг Стоун “ пропусна да я включи в листата си с велики артисти.

На какво се дължи този пропуск? Отговорът е в самото списание. То съществува от 1967 година, тъй като светът на музиката е необхватен и великите артисти са доста повече от 200.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР