Едно от ключовите решения, които завещава последният мандат на кмета

...
Едно от ключовите решения, които завещава последният мандат на кмета
Коментари Харесай

Окончателно: Концесията за Софийска вода е до 2034 г. и защо се вдигат цените

Едно от основните решения, които завещава последният мандат на кмета Йорданка Фандъкова, е удължаването на концесията на " Софийска вода " с осем години или до 2034 година Решението първо беше взето от Столичния общински съвет (СОС) с гласовете на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация, а след това се чакаше изхода от заведено дело в съда поради възражения на КЕВР и най-сетне, откакто делото беше извоювано от концесионера Veolia - финалният автограф на кмета. Споразумението действително не е подписано от нея, а от зам.-кмета по обществени действия Албена Атанасова, шест месеца след решението на СОС, в края на август, съгласно концесионния указател.

От обединението " Обединени за София " (ПП-ДБ, " Спаси София " " Екипа на София " ) регистрираха това като тичане от отговорност от страна на кмета Фандъкова, като разкритикуваха, че удължаването се случва месец преди изборите, като в него още се плануват по-високи сметки за софиянци. Предвидено е цената да се вдигне с 22.5% от 2024 година Любопитно е да се напомни и това, че в края на предишния си мандат - през 2019 година, кметът Фандъкова съобщи, че концесията не трябва да бъде удължавана след 2025 година

" Въпреки че през 2019 година Фандъкова съобщи, че концесията на водата не трябва да се удължава след 2025 година, по предложение точно на съветници от ГЕРБ, такова решение беше гласувано в общинския съвет. Бягането от отговорност и неизпълнението на предизборните обещания ще ни коства над 500 млн. лева обезпечена облага за концесионера ", разяснява Бонка Василева от " Обединени за София ", претендент за общински консултант, като съобщи още, че " подписи от зам.-кметове е честа процедура на Фандъкова за тичане от персонална отговорност ".

От Veolia обясниха в коментар за " Капитал ", че удължаването на концесията е развой на договаряне, който в действителност е лишил две години, до момента в който кметът Фандъкова е декларирала, че към този момент няма спънки за подписването на Четвърто в допълнение съглашение (виж по-надолу). " Споразумението за удължаването беше обяснявано, разяснявано и договаряно в продължение на шест месеца с четирите съществени политически обединения в границите на Столичната община. Техните рекомендации и условия за възстановяване бяха отразени в последния вид на съглашението, гласувано от Общинския съвет през ноември 2022 година ", споделят от там и напомнят, че
Реклама По-скъпата вода в София
Към момента действителната сложна цена за 2022 година и 2023 г " по която сдружението дава ВиК услуги, е настоящата цена от 2021 година - 2.935 лв/мЗ. Предложеното повишаване с 22.5% значи, че цената ще бъде 3.595 лв/м3 от 2024 година От Veolia разясниха, че цената на водата е функционалност от заложените оперативни и капиталови разноски на сдружението. " Амбициозният капиталов проект от 2022 година насам и извънредно огромното нарастване на експлоатационните разноски, заради високата инфлация през последните години, доведоха до такова ценово ниво. Цената на ВиК услугите в София не е променяна от 2021 година заради дългия развой на договаряния със Столичната община. Цената не регистрира насъбраната инфлация през последните няколко години в резултат на войната в Украйна, нарушаването на международните суровинни доставки и фрапантното увеличение на цените на реагентите и енергийните носители ", разясниха от там. И изясняват, че препоръчаната цена за 2024 година е " на същото равнище, което предложихме в първичния вид от преди две години, с индексация, която Регулаторът утвърждава за всички други ВиК оператори ".

" Бихме желали да отбележим, че нарастването с 22% през 2024 година ще бъде най-ниското в групата на огромните и междинни ВиК оператори, където се чака то да бъде към 73% спрямо цените през 2021 година ", изясняват от Veolia.
Прикачен файл

Според бизнес проекта, утвърден от СОС, прагът на търпимост е от 7.64лв./куб. м. с Министерски съвет за 2023 година, 7.88 лева./куб. м. с Министерски съвет за 2024 година, 8.14 лева./куб. м. С Министерски съвет за 2025 година и 8.40 лева./куб. м. с Министерски съвет за 2026 година ", споделя се в бизнес проекта на " Софийска вода ", утвърден от общинските съветници през септември.

" Новата цена на услугите, за която ще подадем заявление в КЕВР, ще бъде и най-социално търпимата - 46% от избрания предел. Цената ще бъде и една от най-ниските в страната. В много райони този предел към този момент е надминат или ще бъде надминат през идната година ", споделят още от Veolia за " Капитал ". От там ще подадат утвърждения бизнес проект след няколко седмици в КЕВР, с цел да може органът да ревизира предлагането и декларираните цени, като най-вероятно ще бъдат утвърдени след 1 януари 2024 година Това значи, че новите цени могат да влязат в действие няколко месеца след началото на годината.
Реклама

Френската компания Veolia е мажоритарен акционер в компанията - концесионер и оператор на мрежата " Софийска вода ", а Столичната община държи 22.9% в сдружението. Спорната концесия
Затова общината трябваше да избере една от трите варианти - или да си върне ръководството на мрежата, или да провежда нов конкурс за избор на концесионер, или сегашният контракт да бъде продължен с още осем години, каквато опция е планувана в контракта. Изборът на последната опция докара до рецензии най-много тъй като решението на ГЕРБ в последните месеци на мандата се " завещава " на вероятно последващо ръководство. Така и не бяха проучени различни разновидности, което слага въпроса до каква степен общината изобщо е имала друга алтернатива. От експертната организация " Екипът на София " разясниха, че съгласно тях такова решение е трябвало да се вземе от идващите ръководещи и изброиха няколко казуса при настоящия модел, като се концентрират върху общинското присъединяване.

" Остават без отговор редица значими въпроси, зависещи освен от концесионера, само че и от притежателя на активите - Столичната община: Ако ВиК операторът трайно подменя водопроводи под дълготрайното равнище, несъмнено от КЕВР (1.25% от дължината на цялата мрежа), освен това с акцент върху разпределителна мрежа с дребен диаметър, то това единствено отсрочва нужните огромни вложения в обновяването на инфраструктурата. Имат ли общината или концесионерът проект по какъв начин ще подменим тръбите преди те да стартират да аварират по-често? Защо вложенията в канализация, както със средства на Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС), по този начин и от препоръчаната капиталова стратегия на концесионера, плануват за идващите десетилетия съвсем 10% от популацията да няма достъп до услугата филтриране на отпадъчни води? Дали това се дължи на липса на планова подготвеност, популистко задържане на цената на водата на по-ниски равнища или неприятна съгласуваност сред оператор и община? ", разясниха от там. От организацията оферират общината да стартира да мисли в по-далечна вероятност за ръководството на водата, вместо да я свежда до " понижаване на загубите ", като оферират да се концентрира върху " композиция от трайни други възможности на язовир Искър - главният източник на вода за града ".
За последните 23 години Столична община лъжливо си мислеше, че съществуването на концесионер икономисва потребността от същинско ВиК обмисляне. "Екипът на София "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР