Едно от двете майсторски копия на най-старата керамична икона на

...
Едно от двете майсторски копия на най-старата керамична икона на
Коментари Харесай

Шедьовър в Археологическия: Показват любимата икона на Бил К...

Едно от двете майсторски копия на най-старата керамична икона на светеца Теодор Стратилат от Преславската школа дойде в Пловдивския археологически музей. Нейните части бяха открити в средата на предишния век във втората българска столица.

Копието е благосъстоятелност на единственият работещ към момента частен музей у нас. Той е към фондация „ Арете – Фол “, чийто ръководител е проф. Димитър Иванов от университета по Библиотекарско дело и осведомителни технологии.



„ Копието е направено от проф. Ивана Енева от Академията, а другото бе харизано на президента Бил Клинтън по време на визитата му в България. Той бе доста впечатлен от него въпреки да не е православен “, сподели проф. Иванов.

Първите икони, които може да се видят на изложбата са съвсем 2-метровите изображения на Свети Георги и Свети Димитър от едно несъществуващо към този момент Плевенско село.

„ Иконите са оригинали и се въртяха дълго време на черния пазар. Бяха в доста неприятно положение и бяха възобновени от реставрационния екип към музея ни “, разкри проф. Димитър Иванов.



На изложбата може да се види истинската икона на Свети Симон Зилот. Точно на неговата женитба в Кана Галилейска Исус трансформира водата във вино.

„ В сбирката ни има и две истински икони от Николай Павлович, които са от 19 век. Тяхното лъчение към този момент ренесансово – Свети Георги и Свети Димитър не са с изпити лица, а са като спечелили и римски войни поели кръста “, изясни проф. Иванов.

Като техен противовес до тях е закачена текстилна икона от 4 век от Коптската черква в Египет. Тя наподобява като детска рисунка върху носна забрадка. На изложбата има и неповторимо изображение на Свети Георги от Черногорския град Котор.



Изложбата „ Армията на Бога “ подчертава върху светиите войни, които са тачени по цялото българско землище и Православната ни черква – Георги, Димитър, Мина, Теодор Стратилат и Теодор Тирон.

„ Така се случи, че сме първият утвърден от министерството на културата частен музей още през 2009 година. Другите два частни музея – този на Васил Божков и на Братя Бобокови, сега са спрени и не работят “, добави проф. Иванов.

Името на фондацията „ Арете “ е термин още от времето на Омир. Той демонстрира сбора от качествата на мъжката нравственост – религия, власт, труд, войник и собственик.



Фондацията има пет сбирки. Античната е до античната цитадела в Цалимариград. Колекцията живопис е в Ловеч, а дребната пластика - в Каварна. Копията на тракийски съкровища са изложени в Хисаря.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР