Едно от четирите най-големи предприятия за черни метали в България

...
Едно от четирите най-големи предприятия за черни метали в България
Коментари Харесай

На пук на шоковите цени на имоти в Пловдив: Заводът на “Хелиос Металург“ поевтиня с близо 2 млн. за 3 г.

Едно от четирите най-големи предприятия за черни метали в България - " Хелиос-металург " в Пловдив още веднъж е оповестено на търг след години опити за неговата продажба.

Това е девета поредна обществена обмен за тогавашния промишлен исполин. От към 7 години, първо кредиторът в лицето на ДСК, а след това и частни правосъдни реализатори пробват да продадат активите на завода, с цел да бъдат покрити отговорностите на " Хелиос-Металург ".

Разменна монета става парцел от близо 11 дка на бул. " Цариградско шосе " №53, дружно с голямата индустриална инфраструктура върху него - постройка с РЗП от към 10 000 кв.м. и административни обекти.

Причината е необслужена ипотеката върху базата против 12 милиона лв. банков заем към ДСК и още няколко неизплатени борчове към други банка. До този миг продажната на голямата база е изцяло несполучливо. С времето оценката от близо 13,3 милиона за земя, здания и съоръжение, дадена през 2016 година, се е стопила фрапантно. През 2019 ЧСИ продава парцела, без оборудването му, за 3,4 милиона лв., а през днешния ден, три години по-късно търгът е с нова първична цена от 1,6 милиона лв..

Драстичната обезценка, макар растежа на цените на парцелите за същия интервал, веротно се дължи на обстоятелството, че базата е морално остаряла и амортизирала, както и че няма пряк аспект на булеварда. Частният правосъден реализатор Петко Илиев ще започва търг за земите и базите на " Хелиос-Металург " на 21 юни.

Дали действителен вложител ще прояви интерес към завода ще стане ясно в края на юли, когато ще бъдат оповестени офертите в тръжните процедури. До тогава обаче заводът на " Хелиос-Металург " остава под ключ, надзираван от някогашните притежатели и охранителна компания.

Как се стигна до тук?

" Хелиос-Металург " ООД е едно от двете сдружения, които се обособи след разделянето на активността на СД " Хелиос " /другата производна компания е ХМЦ/. Производителят на метали има няколко индустриални и логистични бази в София и Бургас, а през 2006 купува част от Домостроителен комбинат, където осъществя съвременна база за задачите на произвеждане на черни метали.

Дружеството стартира с летящ старт през 2007 - 480 служащи, формиращи доходи на предприятието от над 104 милиона лв.. Бизнес развиването им обаче бързо стартира да губи ритъм. Само седем години по-късно през 2014 година, работният капитал се е стопил с над 1/4 до под 100 души, приходите му едвам доближават 31 млн. лв., само че разноските дебалансират. Заводът приключва годината с чиста загуба от над 1 милион лв.. Следващата година 2015 се оказва съдбовна - сдружението стопира активността, служащите са разпуснати. Теглени са големи заеми, които не могат да бъдат обслужвани, съгласно създателите на завода поради икономическата и даже политическата обстановка.

Тогава притежателят на предприятието Васил Василев изяснява колапса в компанията с икономическата рецесия, декапитализацията и с нелоялната конкуренция, основана в изискванията на политически решение и в частност Данък добавена стойност схемите при компании с капитал от 2 лв.. Големите вложения, направени в разцвета на икономическата активност, завличат предприятието с милиони, а двама частни реализатори - Мариана Обретенова и Петко Илиев стартират да разпродават активите на металопроизводителя, с цел да удовлетворят вземанията на кредиторите. Част от машините са продадени, други към момента стоят.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР