Едно на десет бебета се е родило без майката да

...
Едно на десет бебета се е родило без майката да
Коментари Харесай

1 от 10 бебета у нас се ражда, без майката да е прегледана през бременността |

Едно на 10 бебета се е родило без майката да е била прегледана нито един път по време на бременността ѝ. Това сподели Венелин Стойчев, доктор по социология, част от екипа на Сдружение " ЛАРГО " - Кюстендил, представен от Българска телеграфна агенция.

Стойчев взе участие в полемика, отдадена на проблемите, свързани с достъпа на бременните дами до прегледи и проучвания, и опциите за тяхното превъзмогване. Дискусията е в постройката на Народното събрание, а хазаин е комисията по опазването на здравето.

Липсата на следене на бременността крие големи опасности, добави той и уточни, че има връзка сред непроследени бременности и инфекциите измежду бебетата. По думите му сигурно при една трета от тези бебета е имало предотвратима зараза на майката. Дори и при здравноосигурените дами не се реализират пет прегледа по време на бременността им, добави той.

Тази полемика е доста добра самодейност, тъй като в комплицираните браншове, какъвто е опазването на здравето, упованията са проблемите да бъдат решавани с огромни структурни промени, закони и огромни начинания, само че от време на време дребни елементи водят до решение на огромни и насъбрани във времето промени, сподели ръководителят на комисията доцент Антон Тонев.

По думите му би трябвало да се увеличи броят на прегледите и на проучванията на бременните дами.

Адвокат Мария Шаркова сподели, че спестяването на разнообразни средства в региона на опазването на здравето би трябвало да е второстепенен резултат от ограниченията, които се вземат, тъй като при настоящето положение на майчиното и детско опазване на здравето би трябвало да се сложи акцент върху качеството. Най-честата " врата ", която се употребява при неосигурени пациенти, е незабавната помощ, а за неосигурените бременни, при съществуване на затруднения, единствената опция да получат помощ е през незабавните отделения, добави тя.

По думите ѝ не всяка здравнонеосигурена жена може да си разреши да заплати оказаната ѝ помощ, а неосигурените са много маргинализирани, когато се приказва за болнична помощ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР