Едно коте бе осакатено. Лапичката му - отсечена с брадва

...
Едно коте бе осакатено. Лапичката му - отсечена с брадва
Коментари Харесай

Видео с осакатяване на коте предизвика вълна от гняв в социалните мрежи

Едно коте бе осакатено. Лапичката му - отсечена с секира на тъпак. Бори се за живота, само че дни по-късно се съобщи. Един млад мъж снима осакатяването и разгласява видео с жестоките фрагменти. Хиляди българи и чужденци, останаха безмълвни, потресени, ядосани, неразбиращи. Поредният случаи на неоснователно принуждение над животно докара и до основаването на петиция, с която се упорства за ефикасна присъда и оптимално строго наказване.

Видеото с жестоките фрагменти

Датата е 29 март, а мястото – село Годлево край Разлог. Кадрите са жестоки. На тях се вижда по какъв начин Петър Гешев поставя телефона си на комфортно място, с цел да снима това, което следва да се случи на дънер в двора си, до който е подпряна брадва. После се връща с коте. Слага го на дръвника и го наглася редовно и методично. Не бърза, само че е твърдо решен да отсече главата му.

Замахва с брадвата, само че животното съумява да се отмести. Главата му е избавена, само че едната му лапичка е отсечена. Петър се хвали пред камерата и споделя, че въобще не му пука за сходни неща и че котките заслужават това. Животното към момента е живо, само че ден по-късно е намерено от локален ветеринар. Той не съумява да го избави. Петър Гешев разгласява видеото във Facebook – в някои от огромните групи на Разлог и Банско.

Следват гневни мнения от хора, които считат, че може да постъпи по същия метод и с човек. Полицията и прокуратурата в Разлог са залети със стотици сигнали. На 8 април прокуратурата стартира публично инспекция по случая. Два дни по-късно Петър Гешев е арестуван за 24 часа. От прокуратурата и полицията увериха, че следствие има. Разпитват се очевидци, обясняват се обстоятелства и условия.

Законът планува присъда и санкция

Умишленото ликвидиране, свирепост или осакатяване на котки, кучета и други гръбначни животни е закононарушение съгласно българското законодателство. Наказателният кодекс (чл. 325б) планува наказване отнемане от независимост до 3 година затвор и санкция от 1000 до 5000 лева за всеки, който " прояви свирепост към гръбначно животно, му аргументи незаконно гибел, тежко или трайно увреждане ".

Наказанието е от 1 до 3 година затвор и санкция от 2000 до 5000 лева, в случай че е осъществено:

1. от лице, което реализира активност или специалност, обвързвана с развъждане на животни или полагане на грижи за тях;
2. по метод или със средства, рискови за живота на хора или животни, по изключително непосилен метод за животното или с особена жестокост;
3. на обществено място или в наличието на малолетно или малолетно лице;
4. наново.

Петиция събра хиляди подписи от България и чужбина

Жестокото отношение към котката обиколи обществените мрежи и докара освен до гневни мнения, само че и до петиция. От 16 април до през днешния ден близо 20 000 души от България, Франция, Германия, Англия, Испания, Дания и други европейски страни са подписали " Петиция за искане на ефикасна присъда за Петър Гешев, който отсича лапичката на коте и то умира в страдания! ". Основното им искане е причинителят да бъде наказан дейно и да лежи в затвор.

Инициаторите приканват: " Нека всеки, който осъжда това действие, и счита, че човеци, направили сходни издевателства над животни, следва да си понесат заслужено наказване, включващо затвор и сериозна парична глоба, да поддържат петицията! "

В нея е разказан казусът с линк към видеото. Публикувана е фотография от фейсбук профила на Петър Гешев, стопкадри от видеото и извадка от разяснителен речник за думата " садизъм ". В профила на Гешев към този момент се насочат закани и закани за разпра с него.

Фондация " Четири лапи ": Нужни са по-тежки наказания

" Всеки ден получаваме сигнали за принуждение над животни. Първото, което вършим, е да ги препратим към способените органи – полиция и прокуратура. Като фондация, ние нямаме пълномощия и проверяващи функционалности ", изясни Явор Гечев от " Четири лапи ".

Насилието над животни е криминализирано след промени в закона, влезнали в действие през 2011 година От тогава до през днешния ден, по данни на фондацията, има едвам 2-3 ефикасни присъди. Размерът е към 3 месеца затвор. Най-често налаганите санкции са парична глоба и условна присъда.

" Когато законът планува до 3 година затвор, налаганата глоба най-често е условна присъда и санкция. Причината е, че както при всяко друго закононарушение, се регистрира чисто правосъдно минало, заплаха от осъществяване на друго сходно действие и ред други фактори ", изясни Гечев.

Според него условните присъди също не са за занемаряване в някои случаи. " Впечатление прави, че от полицията и прокуратурата гледат по-сериозно на този тип закононарушения. Съдът е много благосклонен. Нужна е смяна в закона, която да планува по-висока глоба и ефикасни присъди за най-тежките случаи ", счита Гечев.

По думите му, в доста от случаите причинителите са със садистични пристрастености или психопатия.
От " Четири лапи " описаха, че най-често получават сигнали за домашни или бездомни животни, потърпевши от отровни примамки, които са извънредно рискови. Сезирани са неведнъж за проведени боеве с животни, бракониерство, пукотевица с огнестрелни оръжия.

Къде да подадете сигнал

Компетентните органи, които имат пълномощия да се намесят при положение на принуждение над животни са полицията, прокуратурата, Българска организация по сигурност на храните и районните инспекции по околна среда и води.
Ако станете очевидец на принуждение над животни, което изисква незабавна интервенция, можете да сигнализирате на телефон 112, в най-близкото районно ръководство на Министерство на вътрешните работи или районна прокуратура.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР