Едно е да получиш слаба ръка. Съвсем друго е да

...
Едно е да получиш слаба ръка. Съвсем друго е да
Коментари Харесай

„Неразбираемо“: Как ЕС изгуби контрола върху спора около украинското зърно?

Едно е да получиш слаба ръка. Съвсем друго е да играеш неприятно. Такова съпоставяне прави Politico с решенията на Европейската комисия към рецесията, породена от пренасищането с украинско зърно в Европа. Проблемът сложи Киев в несъгласие с европейските му съдружници и по-специално  - остави Брюксел на милостта на полската електорална политика.

Държавите от Източна Европа предизвестиха, че ще наложат свои лични забрани за импорт, в случай че рестриктивните мерки за целия Блок изтекат, както бе планувано, на 15 септември. Въпреки това Комисията не направи нищо. А Украйна заплаши, че при безучастие от страна на Брюксел ще съди страните пред Световната комерсиална организация.

Сега, защото комерсиалната политика е в нейната подготвеност, Комисията се оказва представител на Полша, Унгария и Словакия в очертаваща се борба в световния търговски орган - макар че не е съгласна с тяхната позиция.

Това е ужасяващ резултат за Украйна и Европейския съюз като цяло “, споделя комерсиалният специалист Дейвид Клайман, помощник в основания в Брюксел мозъчен концерн Bruegel. „ Неразбираемо е по какъв начин ръководителят на Комисията разреши вносът на зърно през пътя за взаимност на Европейски Съюз да се развие в двустранна полско-украинска борба. “

Ограниченията върху вноса освен нанасят стопански удар на Украйна - селскостопанската продукция е спечелила две пети от приходите от експорт преди пълномащабното навлизане на Русия предходната година - само че те също съставляват нарушаване на разпоредбите на единния пазар на Европейски Съюз.
Ходове
Ръководителят на Европейски Съюз по търговията Валдис Домбровскис може да вземем за пример да се опита да смири страните от Източна Европа като стартира процедура за нарушаване. Защо не го прави?

Според чиновник на Европейски Съюз към този момент е прекомерно късно. Моментът за деяние можеше да бъде напролет, когато Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния постановиха едностранни забрани за импорт. Вместо това Комисията се поддаде и вкара рестриктивните мерки за целия блок, които изтекоха този месец.

Същото е като при децата: давате им пръст и те ще вземат цяла ръка “, сподели служителят, който помоли за анонимност. „ Беше неточност да не се намесим напролет. “

Репресиите върху вноса провокираха отвращение измежду други страни от Европейски Съюз, които споделиха, че това подкопава единния пазар на блока и нарушава солидарността с Украйна, като на процедура анулира прекъсването на митата за импорт на украински артикули от Европейски Съюз след съветската инвазия.

За да избегне борба, Европейската комисия избра със задна дата да ратифицира рестриктивните мерки, като вкара изключителни защитни ограничения за пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена.

Това сложи изпълнителната власт на Европейски Съюз в сложна обстановка, защото трябваше да реши доникъде на септември дали да удължи или не рестриктивните мерки - малко повече от седмица преди изборите в Словакия и един месец преди Полша да се изправи също пред избор.
Русия е напът да се снабди с нов съдружник в Европа
Едва в последния миг Комисията реши да приключи рестриктивните мерки, потвърждавайки, че към този момент няма изкривявания на пазара в петте страни, граничещи с Украйна. В същото време Украйна се съгласи да вкара ограничения за надзор на износа, с цел да избегне нов скок на зърното.
Изборна динамичност
По-оптимистично настроените представители на Европейски Съюз и Украйна настояват, че оттук насетне напрежението може единствено да понижава - макар че двустранните диалози в сряда сред полските и украинските министри на земеделието не доведоха до неотложен прогрес.

В четвъртък Европейската комисия ще събере антагонистите, с цел да потърси прогрес в управлението на украинския експорт. Идеята е да се сътвори система за лицензиране на износа, която дава повече еластичност.

Комисарят по земеделието Януш Войчеховски, който е поляк, към този момент се нахвърли против това предложение, като сподели, че би било „ корумпирано “.

Въпреки че търговията е отвън неговите пълномощия, Войчеховски, член на полската ръководеща партия, се хвърли стремително в борбата със зърното, заявявайки, че няма да „ постави оръжие “ в настояването си Комисията да възвърне рестриктивните мерки. Обявявайки възбраната си, полското държавно управление благодари на Войчеховски за „ неговото съдействие “.

Така или другояче, не е доста евентуално нещо да се промени преди изборите в Полша, признават публични лица, защото има прекалено много политически звук.

Надеждата е, че щом гласуването в Полша завърши, политическото театралничене може да спре. Украйна ще вкара своите ограничения, трите страни от Европейски Съюз също могат да отстранен своите забрани и разногласието в СТО може да бъде спрян или даже по-добре да бъде позволен по дипломатически път.

Но тази вяра може да е наивна, предизвестява Пьотр Бурас, старши политически помощник в Европейския съвет за външни връзки.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР