Едно 10-годишно момче прави компания в новогодишната нощ на премиера

...
Едно 10-годишно момче прави компания в новогодишната нощ на премиера
Коментари Харесай

Кое е детето, победило премиера на шах в новогодишната нощ?

Едно 10-годишно момче прави компания в новогодишната нощ на премиера Кирил Петков, като изигра партия шах с него. Това е Данаил Попзафиров, който е 7-кратен републикански първенец по шахмат, занимава се с шах от 4-годишен.

" Премиерът игра добре съгласно мен. Голям принос за това, че ме поканиха, е това, че завоювах последния огромен шампионат по шах в България ", споделя Дани.

Обяснява още, че не се тормозил, тъй като схванал, че за него това е опция да има повече кураж за шампионатите.

" Партията продължи 10 минути, министър председателят играеше горе – долу добре. Аз всякога мисля най-малко 5 хода напред или повече, а той най-много 2-3. Почти бях сигурен, че ще го удрям ", споделя момчето за играта с Кирил Петков.

Според майка му Наталия, това е чест за Дани и за резултатите, които е постигнал досега. " Всяко от надарените деца на България би било гордо да е поканено. Много другарски протече цялото събитие и Дани беше благополучен, всичко беше ужасно ", отбелязва тя.

Дани има много достижения, съвсем година заема трето място в международната класация и второ в европейската. Два пъти е вицеевропейски първенец по шах.

Треньорите на Дани са гросмайстор Трайко Недев и Венета Петкова.

Любимите предмети на момчето в учебно заведение са математиката и българският език, за шаха отделя по 3-4 часа всеки ден.

" В шаха още след четвъртия ход към този момент има над милион вариации, които би трябвало да се учат ", споделя Дани.

Мечтата на момчето е да играе с Анатолий Карпов или Михаил Ботвиник.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР