Едни от най-старите семейни богатства в САЩ са натрупани през

...
Едни от най-старите семейни богатства в САЩ са натрупани през
Коментари Харесай

Петте най-богати фамилии в САЩ, които загубиха всичко

Едни от най-старите фамилни благосъстояния в Съединени американски щати са насъбрани през 19-и век, по време на сложната, само че оформяща характера младост на нацията.

Семейство Рокфелер забогатява, откакто Джон Д. Рокфелер намира нефт, а Леви Щраус става богат, откакто основава джинсите като работни панталони в дните на Златната тресчица.

Няколко генерации по-късно обаче някои от най-големите фамилни благосъстояния се изпаряват поради игрите на ориста.

Подобни загуби, които се случват в рамките единствено на едно потомство или в интервал от един век или повече, постоянно са в резултат на неприятни решения, като несъразмерни разноски и дълг; вложения, които не се развиват съгласно очакванията; и фамилни междуособици поради пари.

Обикновените хора може и да нямат милиони за губене, само че все пак могат да се поучат от грешките на тези в миналото заможни семейства, написа Yahoo Finance.

Ето по какъв начин пет от най-богатите семейства в Съединени американски щати изгубиха своето положение:

Фамилията Вандербилт



Фамилията Вандербилт в миналото е била най-богатата в Съединени американски щати, само че в границите на няколко генерации съумява да изхарчи големи средства за скъпи първокласни придобивки, като типичен предмети на изкуството, големи имения и хазарт.

Водещият от CNN Андерсън Купър е шесто потомство представител на семейството и наследник на Глория Вандербилт, която умря през предишния месец. Той споделя, че майка му му споделила овреме, че "няма попечителски фонд. "

Днес тогавашното благосъстояние на фамилията продължава да живее посредством множеството й дарения на американски институции и посредством университета Вандербилт в Нешвил, Тенеси.

Урокът

Независимо какъв брой пари има, човек би трябвало да управлява разноските си, да бюджетира и да влага умно.

Фамилията Клуге



Джон Уърнър Клуге е ефирен магнат, който оглавява класацията на най-богатите американци на Forbes през 1987 година, откакто продава телевизионните канали на своята компания Metromedia за 4 милиарда $.

Сега тези канали са благосъстоятелност на 21st Century Fox и са в основата на телевизионната мрежа Fox - такава, каквато хората я познават през днешния ден.

За страдание, фамилното благосъстояние е разграничено и в последна сметка - прахосано, когато семейство Клуге се развежда. Бившата брачна половинка на Клуге - Патриша, подписва съглашение, съгласно което получава по 1 млн. $ на година, както и имението с повърхност от 200 акра, където двамата живеели.

Заради неправилната си преценка да влага всичките си пари в лозя и произвеждане на вино, тя натрупва съществени отговорности и имението й е сложено под забраняване.

Лозята, винарната и земята бяха купени през 2012 година на безценица от Доналд Тръмп, който след това закупи и имението.

Урокът

Информирайте се, преди да инвестирате, изключително когато поемате действителни опасности със личните си пари. Ако сте подготвени да инвестирате парите си, би трябвало да помислите да започнете с по-нискорискови вложения.

Фамилията Хартфорд

Това фамилно благосъстояние е насъбрано от Джордж Хънтингтън Хартфорд, който трансформира компанията си Great Atlantic & Pacific Tea Co. (A&P) от дребна верига магазини за чай и кафе в първата верига хранителни магазини в Съединени американски щати.

От Wall Street Journal преди време разказват A&P като Walmart преди Walmart, като до 1965 година това е най-голямата компания за търговия на дребно в Съединени американски щати.

Когато Хънтингтън Хартфорд обаче наследява фамилното благосъстояние и приходи в размер на 1.5 млн. $ годишно, той прахосва по-голяма част от него посредством несполучливи бизнес инициативи и разхитителен метод на живот.

След като е развивала активност в продължение на 156 години, A&P затваря и последния си магазин през 2015 година Хартфорд банкрутира и изживява последните години от живота си в непретенциозен дом на Бахамските острови.

Урок

Някоя и други по-луксозна покупка е ок, в случай че не излизате от бюджета си, само че каквото и да вършиме, не прахосвайте спестяванията си в гонене на първокласен метод на живот.

Фамилията Пулицър

Известната премия Пулицър е основана от Колумбийския университет с пари, дарени от патриарха на тази фамилия Джоузеф Пулицър. Той е преселник от Унгария, който построява издателската си империя от нулата.

Внукът на Джоузеф - Питър Пулицър, е първият, който повежда фамилното благосъстояние към небитието. Неговата плантация за цитрусови плодове във Флорида е под опасност от забраняване, откакто болест унищожава дръвчетата.

Въпреки че, съгласно документите от бракоразводното му дело, положението на Питър Пулицър възлиза на 25 млн. доолара, в последна сметка се постанова мъжът на неговата някогашна брачна половинка да го избавя, като взема нов ипотечен заем, употребявайки фермата като поръчителство.

Урокът

Не инвестирайте в цитрусови плодове. Не, това е единствено смешка. Истинският урок е да диверсифицирате активите си.

Фамилията Стро

Германският преселник Бернхард Стро идва в Съединени американски щати през 1850 година със 150 $ и рецепта за бира в джоба си. Когато е едвам на 28 години, Стро основава своята пивоварна в Детройт.

До 1865 година той към този момент е разширил бизнеса си доста и е преименувал компанията си на Lion's Head Brewery.

Синовете на Стро не престават да разрастват бизнеса и до 80-те години на предишния век пивоварната към този момент е третата най-голяма в Съединени американски щати, а фамилното благосъстояние доближава 700 млн. $. За страдание, компанията употребява дълг, с цел да уголемява активността си, а конкуренцията от страна на американски марки, като Coors, в последна сметка я убива.

Въпреки че Стро се пробва да сътвори нови артикули, като специфични и безалкохолни типове бира и пробва да разшири активността и отвън Съединени американски щати, компанията в последна сметка е добита от по-голяма марка.

Урокът

Пределно ясно е, че човек би трябвало да взема образовани решения по отношение на парите си. Не забравяйте, решенията, които вземате през днешния ден, могат да имат дългогодишен финансов резултат.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР