Едни от най-актуалните научни изследвания в момента са свързани с

...
Едни от най-актуалните научни изследвания в момента са свързани с
Коментари Харесай

Диета за дълголетие

Едни от най-актуалните научни проучвания сега са свързани с храненето и по какъв начин то повлиява на продължителността на живота. Много хора, които се стремят към дългоденствие, си построяват избрани хранителни привички, и учените в тази област не са изключение.

Как и с какво се храни споделя 56-годишният Валтер Лонго, който е професор по геронтология (раздел от биологията, учещ стареенето във всичките му аспекти). Неговият метод на хранене съдържа детайли на от време на време недояждане, като залага на храни, които съдържат потребни и нужни на тялото субстанции и на всеки няколко месеца включва три до пет дни с по-нисък банкет на калории.

Според клинично проучване, изгодите от тези интервали с ограничение на калории, имат отношение към дълголетието. Наблюдават се намалено кръвно налягане, намалени равнища на биомаркери, свързани с рак, по-ниска телесна лой и усъвършенствани равнища на кръвната захар.

Валтер Лонго прецизира, че в дните, в които съблюдава периодическото недояждане, приема 800 до 1100 калории дневно. В останалото време следва най-вече веганска диета, само че не се лишава от риба. Ето какво съставлява едно негово примерно на ден меню.

Закуската на професора е дребна и лека и включва пълнозърнести храни, ядки и плодове. Най-много обича да си подготвя пълнозърнест самун с бадемово масло и ябълка. Вместо кафе, пие чай, като особеното в неговата напитка е, че в една чаша поставя едно пакетче зелен чай и едно пакетче черен чай.

Обядът на доктор Лонго обаче надали може да бъде наименуван обяд. Тъй като методът му на хранене прилича от време на време недояждане, второто хранене за деня на професора е чак в 16 или 17 ч. и още веднъж включва пълнозърнести храни, ядки и плодове.

Между първите две хранения той си разрешава да пие чисто кафе и неподсладен чай, а третото му и последно хранене е най-обилното, евентуално за изненада на мнозина. Д-р Лонго въпреки всичко прецизира, че може да се направи и противоположното - обядът да е по-обилен, а вечерята - по-лека, според от самостоятелния график на всеки човек.

Той също по този начин не отхвърля междинните похапвания и предлага те да бъдат най-вече пълнозърнести бисквити, ядки и плодове, пише Insider.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР