Една здравна мистерия, която развълнува световната общественост. В Давос лидерите

...
Една здравна мистерия, която развълнува световната общественост. В Давос лидерите
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев за мистериозната ,,Болест Х“: Хипотеза е, но трябва да сме подготвени за пандемия

Една здравна тайнственост, която развълнува международната общност. В Давос водачите на най-могъщите страни заговориха за така наречен „ Болест Х “. За нея заприказва и генералният секретар на СЗО, който акцентира смисъла на подготовката за Болестта Х. Той изрази вяра, че до май тази година страните ще реализиран световно съглашение за битка с пандемиите, с цел да се оправят с този „ общ зложелател “.
Това обаче породи голям брой теории на конспирациите. Крие ли нещо от нас международният здравен хайлайф – тематиката разяснява някогашният шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев в „ Говори в този момент “ по Българска национална телевизия.
„ Никой нищо не крие – през 2018 година за пръв път се заприказва за Болестта Х. Това е догадка за някакво ново заболяване, което може да аргументи пандемия и за което би трябвало да сме готови. Най-вероятно някаква разновидност в някакъв извършител на зооноза – заболяване при животните, да се трансферира към индивида “.
Коронависусът беше почти това и откакто от 2018 година се приказва за нещо сходно, през 2020-а трябваше да сме по-подготвени, счита Кантарджиев.
Друга „ Болест Х “ е маймунската вариола, сподели вирусологът. Националният център по заразни и паразитни заболявания е имал подготвена диагностика и по тази причина е овладял първите случаи у нас. За съответната подготовка на центъра се е работело години преди този момент, уточни професорът.
„ Продължаваме да работим, с цел да може да имаме диагностика всчики съществуващи заболявания по света и в случай че някой се върне от чужбина болен или по някакъв метод се внесе някаква зараза, да сме наясно защо става дума “.
На няколко пъти сме се сблъсквали с Болест Х, разяснява Кантарджиев и уточни като образец писмата с антракс, изпращани от психичноболен човек в Съединени американски щати след атентата на 11 септември.
„ Тогава починаха единствено 5-6 души, само че бяха изследвани над 100 000. Около 40 000 души взимаха антибиотик профилактично най-малко един месец – това са всички хора, които са били по пътя на тези писма “.
Според Тодор Кантарджиев сега България е готова за диагностика и преодоляване на епидемиологични болести.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР