Една загуба на Антъни Джошуа може да промени всичко, да

...
Една загуба на Антъни Джошуа може да промени всичко, да
Коментари Харесай

Как Руис размести картите в тежката категория и какво се открива пред Кубрат Пулев

Една загуба на Антъни Джошуа може да промени всичко, да промени пейзажа в свръхтежката категория на бокса ". Това сподели промотърът на английския боксьор Еди Хърн дни преди дуела на клиента си с Анди Руис в Ню Йорк. В събота Джошуа загуби сензационно от боксьора с мексикански генезис с нокаут в седмия рунд и пейзажът в категорията към този момент се промени.

Поражението на Джошуа е вторият максимален потрес в тежката категория след нокаута на Бъстър Дъглас против непобедения до тогава Майк Тайсън през 1990 година Свалянето на британеца от върха фактически трансформира цялата обстановка в дивизията, откакто Джошуа загуби трите си трофеи Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA) и Световната боксова организация (WBO). Това има директно значение и за Кубрат Пулев, който е формален кандидат за пояса на IBF.

" Трябва да обърнем внимание на наложителните кандидати - на WBO и IBF ", съобщи Хърн преди дуела с Руис, само че в този момент обстановката се обръща на 180 градуса. След изненадващия излаз на мача доста боксови анализатори не се наемат с прогноза какво следва.

Руис държи картите

Съдбата на Пулев и опцията да се бие скоро за пояса на IBF към този момент зависи от новия първенец Руис. В контракта сред Унищожителя, както е именуван Руис, и Джошуа има уговорка за неотложен реванш, която евентуално ще бъде задействана от щаба на британеца.

" Искам си коланите назад. Загубих, само че в този момент ще има реванш, тъй че нищо ужасно не е станало. Възстановяване, детайлно анализиране на грешките и събиране - това ми следва. Знам, че ще го победя, в случай че се надигнем един против различен ", сподели Джошуа след дуела.

Не е ясна позицията по въпроса на IBF, която може да задължи първенеца да пази пояса си или да остави Руис и Джошуа да се изправят един против различен в реванш за всички трофеи. Според анализатора на World Boxing News (WBN) Фил Джей е допустимо Кубрат Пулев да се изправи против Тайсън Фюри за пояса на IBF.

Фотогалерия: Сензацията на века в бокса и детронирането на краля >

Той изяснява, че организацията може да изиска от Анди Руис да отбрани купата си против Пулев, който е наложителен кандидат. Очаква се той да откаже мача и по този начин коланът да остане свободен.

Джей дава за образец обстановката през 2015 година, когато Фюри изненадващо победи Владимир Кличко и по-късно отхвърли да пази пояса си поради възможен реванш с украинеца. В последна сметка поясът му беше лишен, а втора среща с Кличко нямаше.

Плановете на Пулев

В момента Кубрат Пулев е с лишен лиценз от Спортната комисия в Калифорния. За последно българският боксьор се би с Богдан Дину на 23 март, когато завоюва с нокаут в седмия рунд.

След дуела Пулев се забърка в скандал след целувка по устата на репортерката Дженифър Равало. След продължителна сага комисията лиши лиценза на Пулев до 23 септември (шест месеца от датата на целувката) и му наложи санкция от 2500 $.

До септември Пулев има период да приключи курс, обвързван със половите похищения. На 22 юли българският боксьор ще би трябвало да се яви още веднъж пред комисията и да показа доказателства за приключването на курса. Ако той не извърши изискванията, наказването ще бъде удължено на 12 месеца.

 Как Руис размести картите в тежката категория и какво се открива пред Кубрат Пулев
© LAP.bg

Засега Пулев не може да се боксира на територията на Северна Америка. Планът на щаба му беше той да продължи да организира мачове в Съединени американски щати.

" Дневник " потърси за коментар към обстановката промотъра на Пулев Ивайло Гоцев, който не дава отговор на мобилния си телефон.

В листата с възможни противници на Пулев се загатват още Дилиън Уайт и Оскар Ривас. Двамата ще се изправят един против различен на 20 юли в Лондон. Уайт има единствено една загуба на професионалния кръг и е отпред в ранглистите на WBA и WBC. Колумбиецът Ривас е непобеден в 26 мача като експерт (18 нокаута), като е добре прочут на Пулев, откакто го победи на олимпиадата в Пекин през 2008 година

Кубрат Пулев към този момент имаше плануван дуел за купата на Международната боксова федерация (IBF) през 2017 година, точно против Джошуа. Няколко седмици преди срещата обаче българинът получи травма на гръден мускул и се отхвърли от дуела.

Какво следва в тежката категория

" Джошуа изгуби своя статут на несломим и боксьор доста над останалите, а това е доста значимо ", написа Би Би Си незабавно след срещата. " Вече от ден на ден боксьори ще желаят да се бият с него, тъй като знаят, че може да бъде надвит ".

Загубата на британеца докара до доста реакции от неговите съперници. Дионтей Уайлдър, който има най-ценния пояс на Световния боксов съвет (WBC), се нахвърли върху Джошуа. " Той не беше същински първенец. Цялата му кариера бе изтъкана от неистини, противоречиви обстановки и дарове. Фактите приказват - в този момент към този момент знаем кой от кого бяга ", написа американецът.

Двубой сред двамата беше чакан с огромно неспокойствие поради вероятно лъчение на безспорен международен първенец. Сега среща сред Уайлдър и Джошуа се отсрочва още по-назад във времето, а също така и не може да бъде рекламирана като конфликт сред двама непобедени боксьори.

Самият Уайлдър към този момент разгласи проектите си и наподобява със напълнен график до началото на 2020 година Бронзовия бомбардировач е подписал контракт с кубинеца Луис Ортис за втори мач посред им, който би трябвало да се състои през септември.

Преди малко повече от година (3 март 2018 г.) Уайлдър нанесе единствената загуба на Ортис, като го нокаутира в десетия рунд. След още един конфликт с кубинеца първенецът на WBC желае да срещне още веднъж и Тайсън Фюри.

Мачът сред двамата на 1 декември 2018 година се трансформира в едно от най-гледаните събития през годината. Срещата приключи наедно и докара до доста полемики поради реферското решение. Фюри доминираше, само че два пъти беше съборен в нокдаун.

 Как Руис размести картите в тежката категория и какво се открива пред Кубрат Пулев
© Reuters

Дата към момента не е планувана, като няма и публично удостоверение, само че се чака това да се случи до няколко седмици. На 15 юни Фюри ще се изправи в Съединени американски щати против непобедения немец Том Шварц. Двубоят е в Лас Вегас и би трябвало след него да стане ясно какви са проектите на някогашния международен първенец – дали Фюри ще се насочи към реванш с Уайлдър за пояса на WBC или може се изправи против Кубрат Пулев.

" Тайсън е фокусиран само върху идния мач на 15 юни. Дотогава няма да разясняваме нищо друго, нито възможни последващи противници ", сподели промотърът на британеца Франк Уорън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР