Една трета от пациентите, които са прекарали коронавирусна инфекция, са

...
Една трета от пациентите, които са прекарали коронавирусна инфекция, са
Коментари Харесай

Лекар изброи първите симптоми на тромбоза, които се появяват в постковидния период

Една трета от пациентите, които са прекарали коронавирусна зараза, са застрашени след това да развият тромбоза.

Такива проблеми могат да зародят постоянно и са постковиден синдрм.

Съдовият хирург Александър Смирнов сподели кое е първото нещо, на което би трябвало да се обърне внимание при хора, претърпели ковид. Това е появяването на отоци в долните крака.

" Подуването на крайниците може да алармира за задръстване на кръвоносните съдове. Ако установите, че размерът на ръката или крайници ви се е трансформирал, би трябвало неотложно да се консултирате с доктор. Това са първите признаци, показващи съществуването на болестта ", предизвести експертът.

Също по този начин, съгласно него, всевъзможни чувства за болежка, зараждащи на която и да е част от тялото, изключително на тези места, където кожата е по-топла, могат да се трансфорат в причина за безпокойствие.

В същото време може да се получи противоположният развой, когато човек стартира да се оплаква от непрекъсната безчувственост в краката, която е съпроводена от бледност или цианоза на тъканите в тези области.

" Промяна в дишането, зной, който е зародил без причина - всичко това може да е сигнал за тромбоза в региона на сърцето. Настъпва увреждане на коронарните съдове на този орган и стартира развиването на коронарна артериална болест ", изясни съдовият хирург.

Според лекаря пациентите могат да развият и белодробна тромбоемболия, което води до мощна кашлица с кръвоизлив.

" В такива обстановки е належащо задълбочено проучване на дихателната система, защото е доста мъчно незабавно да се открият кръвни съсиреци в белите дробове ", изясни Смирнов.

В някои случаи може да възникне задръстване на мозъчните съдове. При такива признаци пациентът развива непрекъснати или повтарящи се главоболия и кръвното налягане се покачва. Такава клинична картина може да бъде съпроводена от появяването на занимателен инстикт, зашеметяване и замъглено схващане.

В умозаключение специалистът означи, че минимум очевидният признак на болестта са пристъпите на тревога или пристъпите на суматоха. Такива чувства пораждат заради неналичието на О2 в организма.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР