Една трета от държавните служители на гише не обслужват граждани

...
Една трета от държавните служители на гише не обслужват граждани
Коментари Харесай

Скатавките лъснаха! Една трета от чиновниците на гише не обслужват граждани през целия работен ден.

Една трета от държавните чиновници на гише не обслужват жители през целия работен ден. Това сподели инспекция за обслужването в 377 администрации в цялата страна, написа " Телеграф ". През август Министерският съвет разпореди на инспекторатите към изпълнителната власт да ревизират по какъв начин върви обслужването на гише. Наред с отпадането на редица хартиени документи, които администрацията изисква за разнообразни услуги, властта разгласи война и на некачественото обслужване. През лятото министър председателят Бойко Борисов установи, че чакащите за документи по опашки жители псуват от чиновниците на гише по цялата верига, та чак го него. По думите му те не вършат разлика сред община и централна власт, защото губят времето си, с цел да бъдат обслужени. У хората се създавало чувство за тревога, напрежение, корупция.

" В някои администрации се правят същински безобразия. Работното време с жителите би трябвало да е работното време на администрацията и не е редно да караме всички жители, целият бизнес да се строява и да му се равнява по това по какъв начин му е комфортно на даден чиновник ", разяснява преди седмица натовареният с административната промяна вицепремиер Томислав Дончев. По думите му точно спазването на работното време бе измежду акцентите на административното обслужване. От 23 август до 20 септември бе изработен цялостен обзор дали се съблюдават условията на Наредбата за административно обслужване при даване на услуги от първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет.

Оказа се обаче че отговорни няма. В отчета не се загатват поименно институции, тъй като задачата му не е да уточни провинени администрации, а в каква степен се ползва наредбата, разясниха от политическия кабинет на Дончев.

От данните излиза наяве, че при една трета от тестваните звена времето за обслужване на жители е по-кратко от работното време. В толкоз от случаите е установено, че се вършат почивки в границите на оповестеното работно време. Други нарушавания са, че не е обезпечена опция за достъп на хора с увреждания, както и не се дават няколко услуги на едно гише. В цели 70% от инспекциите не е предоставена опция да се заплаща с карта през ПОС терминал. Ведомствата имат обвързване да осведомят и предизвикват жителите да заплащат с карта от лятото, когато бе утвърдена специфична разпоредба за това. Пропуските обаче са поправими. Министрите имат период до 5 декември да показват доклад за подхванатите дейности за премахване на нарушаванията, както и да обезпечат повишение на професионалната подготовка на чиновниците за даване на административни услуги, реши кабинетът.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР