Една трета от българите следят дебатите около бюджета за 2019

...
Една трета от българите следят дебатите около бюджета за 2019
Коментари Харесай

Мнозинството от българите подкрепят основните параметри на бюджет 2019


Една трета от българите наблюдават дебатите към бюджета за 2019 година, до момента в който 60% не го наблюдават. Въпреки, че по-големият дял не са заинтригувани от параметрите на бюджета, 65% от всички запитани считат, че те са значими.

Това демонстрира проучване на Тренд.

Всяка от главните точки, показани от кабинета, които са заложени в бюджета за идната година са достигнали до болшинството от пълнолетните български жители. В разбивките по демографски групи, очевидно най-младите остават най-незапознати.

Изключения по отношение на запознатостта при общата картина вършат нарастването с 40 милиона лв. на помощите за отопление, което е чуто / разбрано от малко над половината от всички интервюирани (53%), повишението на оптималният застрахователен предел (58%) и увеличението на парите за опазване на здравето (58%). Повишаването на минималната работна заплата, нарастването учителските заплати и пенсиите пък е достигнало до най-вече хора, надлежно 82%, 75% и 74%. В демографските разбивки пък ясно проличава, че измежду заинтригуваните лица (тези над 60 г.) съвсем всички (около 90%) са разбрали за идното нарастване на пенсиите.

Най-силна поддръжка измежду респондентите среща нарастването със 150 милиона лв. на парите за хора с увреждания (95%), както и увеличението на пенсиите (93%), повишението на минималната работна заплата (92%), увеличение на парите за опазване на здравето (87%). Най-ниска поддръжка събират параметрите свързани с повишението на заплатите в бюджетния бранш (50%) и увеличението на оптималния застрахователен предел (52%), като все пак болшинството от хората поддържат тези ограничения.

Традиционно ограниченията свързани с понижаване на държавните разноски са непопулярни измежду хората, като единствената алтернатива, която събира основна поддръжка (75%), е понижаване на броя на заетите в държавната администрация. Съкращаването на броя на университетите по-скоро разполовява респондентите, макар че по-голямата част не поддържат мярката (45%). Съкращаването на броя на културните институти, броя на линиите и влаковете на БДЖ и броя на лечебните заведения са ограничения, които срещат голямо отрицание.

Там, където българинът вижда най-големи проблеми, са и сферите, в които съгласно него би трябвало да се отделят повече средства, а точно – опазване на здравето, обществената сфера и образованието.

Зададохме и въпрос обвързван с погасяването на държавните задължения, поради намаляването им в последните години. Най-голям дял показват, че не знаят или не могат да преценяват (41%) и единствено 22% са на мнение, че моментът е подобаващ.

Въпреки положителните макроикономически индикатори, 85% от българите не усещат усъвършенстваната икономическа обстановка по своя джоб.

Липсата на успеваемост на обществените средства се осъзнава като един от сериозните проблеми. Практически в нито една сфера няма превес на мнението, че парите се харчат дейно. Това значително е разследване от ниското доверие на жителите по отношение на институциите, а не толкоз върху техните наблюдения по браншове. Сферите, в които българите обичайно намират за проблематични пък се следят най-сериозни натрупвания, като опазването на здравето е характерен подобен образец.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР