Една от централните теми на британските вестници днес е новината,

...
Една от централните теми на британските вестници днес е новината,
Коментари Харесай

И принц Чарлз се оказа замесен в скандала "Парадайз пейпърс"

Една от централните тематики на английските вестници през днешния ден е новината, че и принц Чарлз, с изключение на майка си - кралица Елизабет Втора, се оказва забъркан в скандалните разкрития на така наречен " Парадайз пейпърс ".

Вестник " Гардиън " оповестява, че частното имение на принца е получило милиони лири облаги от офшорни фондове и компании, в това число и от своя дял, вложен в офшорна компания на собствен непосредствен другар. Решението на членовете на борда на имението да купи дялове в другарска компания било взето с явното схващане за деликатността на интервенцията, заради което те дали клетва да го пазят в загадка. Компанията, в която кралското имение решило да влага, била ръководена от остарял другар на принц Чарлз от университетските му години в Кембридж. Решението да влага в другарска компания, освен това при строга загадка, повдига неуместни въпроси за имението на принца, отбелязва " Гардиън ".

Друг абсурден миг е, че тази компания се занимавала със залесителни планове и търговия с въглеродни излъчвания от тропически гори, а принцът е прочут като деен природозащитник, агитиращ за всевъзможни " зелени " планове. Така, отбелязва " Гардиън ", името му индиректно се употребило за поддръжка на плановете, а затова и за облагите, на въпросната компания.

Преди разкритият на по този начин наречените " Парадайз пейпърс " не е било обществено обявявано, че имението на принца има офшорни ползи. Кралското интендантство разгласява годишни доклади, само че те не съдържат детайлности за вложенията и къде са направени те. Тези съзнателни " пропуски " постоянно са били подложени на критика както в парламентарните комисии, по този начин и от цивилен деятели, отбелязва вестникът.

Въпросната другарска компания била записана на Бермудските острови през 1999 година и търгувала с въглеродни излъчвания, като генерирала " привлекателни приходи,... инвестирайки в тропически и субтропически гори по света ". В нея вложили и други богати хора и обществени персони.

" Гардиън " обръща внимание също на обстоятелството, че кралското имение постоянно е било освободено от налози върху приходите си и върху облагите от вложения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР