Една от най-влиятелните жени в американския бизнес - шефката на

...
Една от най-влиятелните жени в американския бизнес - шефката на
Коментари Харесай

Влиятелната шефка на Hewlett Packard се оттегля след 6-годишно управление

Една от най-влиятелните дами в американския бизнес - шефката на Hewlett Packard Enterprise Мег Уитман ще напусне поста изпълнителен шеф на компанията.

През февруари тя ще отстъпи ролята си на Антонио Нери, който сега е президент на компанията, а от следващата година ще съвместява двете длъжности. Уитман обаче ще остане член на борда на компанията.

Напускането на Уитман поставя завършек на 6-годишен плевел интервал за HP, който в последна сметка докара до това една от фирмите създателки на Силициевата котловина да се раздели на 4 разнообразни бизнеса.

Hewlett Packard Enterprise разгласи прогноза за понижени облаги за настоящото тримесечие, а акциите й се намалиха със 7%.

Уитман има богат управнически опит и триумфи. Тя беше отпред на eBay от 1998 до 2008 година През 10-годишното й ръководство компанията се разрасна доста - от 30 чиновници и 4 млн. $ годишни доходи до над 15 000 чиновници и 8 милиарда годишни доходи. През 2014 година Уитман беше сложена на 20-о място в класацията на Forbes за най-влиятелните дами в света.

Уитман загатна, че желае да се отдръпна от поста откакто имаше предпочитание да застане отпред на Uber през това лято, само че за малко изпусна тази опция. Тогава тя съобщи, че е постигнала главната сложена цел, когато стана изпълнителен шеф през 2011 година - да обърне посоката на компания, която губи въздействието си на всичките си съществени пазари.

Първоначално тя се опита да свърже изцяло другите бизнеси на HP, преди да отдели дейностите, свързани с принтери и лични компютри в новата HP Inc. и да се отърве от бизнесите със програмен продукт и услуги, комбинирайки ги с други компании.

В изказване Уитман съобщи, че истинската компания HP се е трансформирала в " 4 водещи в своя отрасъл компании, които са добре позиционирани да завоюват на съответните си пазари ".

Въпреки това компютърният бизнес на компанията, който тя ръководи, ще донесе скромните облаги от 1-5 цента на акция през настоящото тримесечие. Дори след отчитането на 19-те цента дял на разноските, свързани с преструктурирането и амортизацията, прогнозата към момента е много под 28-те цента на акция, които анализаторите чакаха.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР