Една от най-популярните подправки е канелата. Позната е на всички

...
Една от най-популярните подправки е канелата. Позната е на всички
Коментари Харесай

Как да извлечем полза от канеленото масло

Една от най-популярните подправки е канелата. Позната е на всички и се употребява на пръчици или на прахуляк. От канеленото дърво обаче може да се получи и различен артикул - канеленото масло.

Извлекът от канелено дърво се получава посредством груби удари на кората, накисване в солена морска вода и бърза филтрация. Полученото канелено масло съдържа от 0.5 до 1 % канелен алдехид, на който се дължи добре познатият ни канелен усет. Други значими съставки на канеленото масло са евгенолът и бензил бензоатът, както и евгенол ацетат.

Канеленото масло се получава освен от кората, само че и от листата на дървото. То е по-богато на канелен алдехид и е по-ароматно. По-голямата централизация на алдехида в по-малко количество оказва помощ за по-добър и бърз резултат при използването му. Съдържанието на нездравословния кумарин също е по-малко.

Ползите от канеленото масло са в действителност многочислени. То има безчет приложения в ароматерапията, усъвършенства резултата на други билки, употребявани като билково лекарство.

По-съществени обаче са изгодите от директното му влияние върху сърдечно-съдовата система, антиоксидантните, противовъзпалителните, антимикробните, противодиабетните и противораковите му свойства.

 Канеленото масло оказва помощ при висок холестерол

То намалява високия холестерол, отстранява неврологични нарушавания и по тази причина е потребно при заболяването на Алцхаймер и Паркинсон.

Способността на канеленото масло да уголемява кръвоносните съдове намира приложение при сърдечни недоволства.

Известно е позитивното деяние на канеленото масло върху производството на инсулин и в това е благотворното му влияние при диабет.

Маслото от канела оказва помощ при язвени недоволства, защото понижава колониите от бактерията, предизвикваща язвената болест. Тази му дарба се дължи на евгенола, който е в отлични дози в него. Екстрактът от канелата се приема два пъти на ден с лечебна цел.

За това масло се твърди, че е естествен афродизиак и повода е, че канелата усъвършенства половите функционалности, като покачва циркулацията на кръв в половите органи и усилва половото предпочитание.

Въздействието на канеленото масло върху положението на кожата, косата и устните е открито от дълго време. Силните му противовъзпалителни качества стопират дегенеративните процеси в тъканите и кожата и то работи позитивно при обриви, акне и други кожни проблеми. Нанесено на тъничък пласт върху засегнатите области, канеленото масло ги успокоява бързо.

 Канелено масло при цъфтящи краища

То стопира цъфтежа на косата, укрепва косъма и единствено няколко капки от него върху косата са задоволителни да излекуват скалпа.

Канеленото масло е дейно и при болки в гърлото. Заради противовъзпалителните, антимикробните, антиоксидантните и имуностимулиращите му качества е подобаващ избор при инфектиране на гърлото. Комбинацията мед и канела с чай, то понижава болките и подтиква имунната система да се оправи с инфекцията.

Канеленото масло си взаимодейства добре с карамфиловото, кардамоновото, джинджифиловото, ментовото, розовото, лавандуловото, лимоновото, портокаловото. Те ще послужат като превъзходен релакс в дома с отпускащия и успокоителен резултат, който има ароматът на канела.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР