Една от най-подходящите билки за проблеми със сърдечносъдовата система е

...
Една от най-подходящите билки за проблеми със сърдечносъдовата система е
Коментари Харесай

Отвара с глог бори високото кръвно

Една от най-подходящите билки за проблеми със сърдечносъдовата система е добре познатият глог. Неговото влияние върху естественото действие на сърцето и прилежащите органи е потвърдено като едно от най-силните измежду познатите лечебни растения. Глогът се грижи за положението на сърдечния мускул, подкрепя естествения сърдечен темп, само че и въздейства удобно на периферните, коронарните и мозъчните кръвоносни съдове.

Освен това плодът от глог спомага за нормализирането на равнищата на холестерола в кръвта.

Растението е храстовидно, напролет цъфти с нежни бели цветчета, а през есента се обсипва с дребни плодчета, които се обагрят в присъщия си пурпурен цвят. За лечебни цели се употребяват както цветовете, по този начин и плодчетата.

Веществото проантоцианид, съдържащо се в глога, е отговорно за целебните свойства на растението върху сърдечносъдовата система. Проантоцианидът спомага за укрепване на сърдечната активност, като уголемява коронарните съдове и ускорява кръвооросяването. Работата на коронарните артерии се усъвършенства, а сърдечният мускул получава повече О2. Глогът е богат и на антиоксиданти, витамин С, каротин, танини, флавоноиди и други потребни детайли.

Благодарение на проантоцианида се усилват сърдечните съкращения и по този метод сърцето изпомпва повече кръв. Оттам се усъвършенства кръвообращението, което прави глога доста потребна билка за хора със студени ръце и крайници.

Ето и няколко предписания, които са подобаващи за разнообразни сърдечни проблеми и употребяват разнообразни елементи на глога:

Рецепта на Петър Димков за хипертония и склероза: 4 супени лъжици цветове и листа от глог се заливат с 1 литър кипяща вода. Захлупват се и се оставят да престоят 1 час. Прецедената течност се пие преди ястие заран, обед и вечер по 1 кафеена чашка.

За нормализиране на високо кръвно налягане: В затворен съд се сваряват 1 супена лъжица плодове от глог в 1 чаена чаша вода. Оставя се да престои 2 часа върху котлона, без да ври. След като се прецеди, се приема 3-4 пъти дневно по 3 супени лъжици преди хранене.

Спиртна настойка при сърдечни проблеми: една супена лъжица цветове или плодове от глог се заливат с чаша ракия. Съдът се затваря и престоява на мрачно една седмица, след което се прецежда през марля. Приемат се по 20-25 капки, разтворени в малко вода по 3-4 пъти дневно преди ястие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР