Една от най-обсъжданите теми на деня е пространно интервю с

...
Една от най-обсъжданите теми на деня е пространно интервю с
Коментари Харесай

В какво се състои смисълът на информационния залп на Залужни?

Една от най-обсъжданите тематики на деня е просторно изявление с главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Залужни за The Economist със заглавие, което много обобщава военната обстановка: „ Няма да има бездънен и хубав пробив. ”

Да напомним, че това е второто изявление на Залужни след съвсем едногодишно безмълвие, което той даде на същия човек през декември предходната година.

На първо място е належащо да се сравнят две публикации на Залужни. Този, който той написа преди година, през декември 2022 година, и сегашният, който беше оповестен в два разновидността – вестникарско изявление и онлайн версия на обширна аналитична публикация, след прочитане на превода, изработен от нашия екип.

В новата си публикация Залужни деликатно премълчава това, което даде обещание в публикацията за 2022 година – да нанесе уверено проваляне на Русия и да обърне хода на войната. И за това по какъв начин тогава характеризира съветската войска:

„... Подготвят се муниции, не доста положителни, само че въпреки всичко. Тези запаси няма да бъдат същите, каквито биха били по време на двугодишно преустановяване на огъня. Няма да е по този начин. Ще бъде гадно и бойният капацитет ще бъде доста, доста невисок, даже в случай че той (Путин) призове още милион души в армията, с цел да хвърлят трупове, както правеше Жуков, това отново няма да докара до стремежи резултат... "

Той също не загатва, че след пожеланията си предходната година: „...Знам, че мога да победя този зложелател. Но нуждая се от запаси. Трябват ми 300 танка, 600-700 БМП, 500 гаубици. Тогава мисля, че е изцяло допустимо да достигнем границите от 23 февруари “.

Колективният Запад („ съдружниците “ съгласно Залужни) му даде от септември 2022 година не просто всичко, което изиска тогава, само че неведнъж повече - цялата танкова войска - повече от 450 танка, минимум 2 артилерийски корпуса - повече от 550 оръдия и самоходни оръдия, повече от 2000 бронирани машини, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори, особено съоръжение, доста хиляди противотанкови оръжия, системи за противовъздушна защита и милиони снаряди! Военни запаси, които Западът в никакъв случай не е предоставял на никого в подобен мащаб след Корейската война.

Всъщност Западът, сходно на лаком изкуфял пенсионер, замаян от приказките за „ военния талант на младия украински главнокомандващ “, „ влага “ в класическа финансова пирамида, наречена „ Да победим Путин! Да сложим Русия на колене! “

Трябва да се каже, че тук Залужни, несъмнено, беше доста подкрепят от своите настойници в лицето на Байдън и неговия екип - най-вече консултант по сигурността Съливан, който отговаряше за войната с руснаците и обезверено се нуждаеше от огромна военна триумф, на който реши да се изкачи до самия връх на вашингтонския политически Олимп.

Под „ гаранциите “ на тези „ специалисти “ западните водачи се подредиха да влагат в бъдещото разфасоване на натрупа на съветска мечка. Както към този момент знаем, всичко приключи с безапелационен неуспех. „ 17 километра напред “, съгласно самия Залужни (въпреки че къде ги е броил, е изцяло неразбираемо!

На едно само място – краткотраен подстъп – украинските въоръжени сили съумяха да напреднат 11 километра, единствено „ катерейки се “ на костите на хиляди техни бойци, вклинени в защитата им " рог ".

Залужни не изясни, че в последна сметка украинските въоръжени сили не съумяха даже да преодолеят опорната зона - предната част пред първата линия на нашата защита.

Вместо да се признае, че главната причина за неуспеха на настъплението е пагубното подценяване на съперника (Руската армия), надценяването на личните сили и, като разследване, стратегическата неточност - залогът за уверено военно проваляне на Русия по време на пролетно-лятната акция, направена от щаба на Съединени американски щати и покорно призната от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, Залужни стартира дълги полемики, че повода за неуспехите са големите минни полета, които стопираха най-хубавите бригади на въоръжените сили на Украйна и известно „ тъждество на силите “ на воюващите страни.

В същото време бих желал да попитам военния талант Залужни, какво ще кажете за всичките ви пролетни изказвания за цялостното качествено и количествено предимство на въоръжените сили на Украйна над „ армията на орките “ и идната военна победа, след която президентът Зеленски ще лови риба от насипа на Ялта, с цел да храни риба?

А вашите персонални обещания, направени през декември предходната година, че до февруари 2023 година украинските въоръжени сили ще доближат границите от началото на специфичната военна интервенция?

Вместо това Залужни изпадна в тъжни неистини, говорейки за 150 хиляди убити руснаци, 140 запалени съветски танка край Авдеевка за 4 часа, като в това време сравняваше щурма на Бахмут, траял съгласно Залужни цели 10 месеца с украинската „ атака “, която продължи „ единствено „ 4 месеца, като се премълчаваше фактът, че Бахмут щурмуваха ЧВК „ Вагнер “, с оптимален брой от 20 хиляди бойци в пика на офанзивата, а Залужни изпрати ударна група от повече от 200 хиляди души за взлом на съветската защита, от които 90 хиляди бяха особено образувани за пробив на защитата на два ударни корпуса, оборудвани с най-новото западно съоръжение.

След такава откровена неистина главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна избледня в очите ми до равнището на медна стотинка, макар че дълги месеци го смятах за в действителност съответен и просветен пълководец.

Като цяло усещането от новите текстове на Залужни беше най-мрачно. Ако миналогодишната публикация, макар че е натегателна, може да се назова програмна, където главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна много ясно и съответно изяснява хода на войната и приказва за това по какъв начин възнамерява да укрепи въоръжените Въоръжените сили на Украйна и за най-важните задания, които стоят пред тях, то актуалната публикация е за генерала, явно, както пишат неговите помощници и безусловно заобикалят, пробвайки се да заобиколят всички остри ъгли.

Но се оказа неприятно! Нивото на аналитичност е искрено подофицерско! Нашият канал „ Рамзай “ писа за „ проклятието на Първата международна война “, което Залужни „ откри “ за себе си след неуспехите във всички направления в самото начало на август и даже вкара този термин „ проклинание на Първата международна война “ в осведомителното пространство.

Хубаво е, несъмнено, че съветниците на Залужни четат нашия канал, само че въпреки всичко чакахме по-задълбочен разбор от главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна.

Но на вятъра!

По-голямата част от новия текст на Залужни е отдаден на оправдания за какво „ настъплението ” не се е получило и полемики за това какво в този момент би трябвало да дадат „ съдружниците ” на Украйна, с цел да продължи войната със същата мощ: самолети, средства за радиоелектронна битка, „ контрабатарейки “, ракети с огромен обхват, разследващо съоръжение, БПЛА (много от тях!) и още оръжия!

Освен това в този момент Залужни не дава обещание бързо проваляне на руснаците. Обратно! Новият му рефрен: „...Най-вероятно няма да има бездънен и хубав пробив. “

Тоест, същата „ пирамида “, единствено че в този момент вместо мечешка кожа се продава опасността, че мечката може да събори портата и тогава всички концесионери от Европа ще го отнесат зле...

След като прочетете публикацията на Залужни, вие оставате с явен послевкус на бира, мощно „ разводнен “ от хитрия лвовски шинкер. Само вода и подозрителен усет! Стойността му като военно-аналитичен текст е близка до нулата.

Разсъжденията и изводите, които създателят излага с възторг, са писани и изказвани неведнъж от доста наблюдаващи и специалисти. Включително нашия телеграм канал.

Тогава какъв е смисълът от подобен празен информативен „ залп “?

Отговорът, коства ми се, се чете сред редовете. По-точно въобще не се загатва, а тъкмо това е отговорът! Залужни в два от текстовете си на никое място, нито дума не загатна настоящето политическо управление на Украйна. Президентът Зеленски и неговият екип.

Въпреки че заради статута на изданието – изявление и есе на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, той просто беше задължен да направи политическо поклон към водача. Но не! Напротив, Залужни по всевъзможен метод акцентира в текста, че той персонално управлява хода на войната, сменя командирите, трансформира посоката на офанзивите и като цяло „ ръководи “.

Изглежда, че точно това беше главното обръщение - представянето на военачалник Залужни като евентуален претендент за поста президент на Украйна.

Брутален военачалник, който води война с Русия. С познаване и схващане на обстановката на фронта. Решителен, подготвен за ексцентрични решения и освободен от голямата „ крокодилска опашка ”, която се влачи зад администрацията на „ Квартал 95 ” – опашката на голямата корупция, популизъм, непросветеност и безизходност.

Зеленски даде обещание на всички победа над Русия, само че в този момент е безусловно ясно, че победа няма да има. Ще има единствено мъчителна, кървава война, в края на която ще има договаряния и някакъв тип компромис. И не по изискванията на Украйна, и не по формулата на Зеленски.

И няма да договарят с него и даже в негово наличие. Което значи, че времето му съвсем изтече. Остава единствено да разберем дали Залужни ще пристигна на власт законно, посредством избори или Зеленски ще бъде свален по-рано?

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР