Една от най-колоритните фигури в новата история на българския футбол

...
Една от най-колоритните фигури в новата история на българския футбол
Коментари Харесай

Изключително рядък тумор стопил Ишков до 45 кг., преди да го убие. В последните си дни едва говорил

Една от най-колоритните фигури в новата история на българския футбол – Николай Ишков, напусна този свят единствено на 62 години.
Актьорът с футболно сърце и някогашен президент на „ Спартак “ (Вн) от някои от най-славните му години, бе покосен от тежък и извънредно необичаен тип мозъчен израстък, против който даже медицината се оказа безсилна.
В последните си дни Ишков нямал сили даже да приказва и се бил стопил до сериозните 45 кг, издават околните му. Именно заради тази причина фамилията му е взело решение опелото да бъде осъществено в затворен ковчег.
Запалянковците ще го запомнят като Кукловода, а за киноманите той ще остане като младия Стоян, спортиста от „ А в този момент накъде? “.
Николай Ишков е роден на 27 февруари 1962 година във Варна. Племенник на огромния наш артист Сотир Майноловски, още като възпитаник младият варненец се възпламенява по театъра и киното. Завършва ВИТИЗ в класа на доцент Богдан Сърчаджиев, компетентност „ Актьорско майсторство за куклен спектакъл “.
Като артист стартира във Вариететния спектакъл в Габрово, където работи с режисьора Вили Цанков. Първото му присъединяване в киното е във кино лентата „ По здрач ” (1987), където Явор Милушев го прострелва на ул. „ Сердика “ в София. Една от дебютните му функции в киното е тази на претендент студента Стоян в „ А в този момент накъде? “ на Рангел Вълчанов, където играе с ред други студенти от ВИТИЗ от същата генерация като Албена Ставрева, Ани Вълчанова, Георги Стайков, Чочо Попйорданов, Михаил Билалов и други Във кино лентата, на изпита Николай Ишков излиза с футболен екип на националния тим на Франция.
Дали е имало някакво знамение?
„ Почти всички студенти от академията се изсипаха, а Рангел Вълчанов си избра 26 индивида, измежду които и аз. Повечето бяха дебютанти. Странно стичане на събитията предопредели моето развиване на човек. Културата и спортът постоянно са ме дърпали към себе си “, споделя приживе самият Ишков.
В началото на 90-те години той първо става продуцент на филми, включително и няколко в чужбина, измежду които колумбийска продукция за Габриел Гарсиа Маркес. В Народния спектакъл „ Иван Вазов “ продуцира „ Дон Кихот ”. на Александър Морфов.
На 24 юни 1994 година артистът се появява за пръв път във футбола. Същия ден във фестивалния комплекс във Варна се организира общо заседание на футболния клуб „ Спартак “. Тогавашният началник Пламен Тимев – Ганди таман е приключил парите и пред изпадналия в „ Б “ група тим се задава банкрут. На високо равнище в Българска социалистическа партия е взето решение, че аленият холдинг „ Евроенерджи “ ще дава пари за тима.
Кой обаче да стане президент на „ Спартак “? Говори се, че предлагането за Николай Ишков пристигнало от тогавашния втори човек в Столетницата – Красимир Премянов, с който се твърди, че има роднинска връзка. В последна сметка експертът по кукловодство е определен да дърпа конците в „ Спартак (Вн). Още в първия си сезон връща тима си в елита, въпреки и след скандална победа с 15:0 над „ Лесичери.
Така Николай Ишков се оказва в обкръжението на ръководещото свърталище в Цар Футбол от мутри, кредитни милионери и всевъзможни фараони с финансовите им пирамиди. Оцеляването в сходна среда никак не е лесна работа. Но до момента в който в множеството тимове колят и бесят дебеловрати силоваци с прякори Слона и Питона, в „ Спартак “ Николай Ишков вкарва в управлението емблемата на ЦСКА Стефан Данаилов, Сотир Майноловски и даже самият Рангел Вълчанов.
„ Обичах към мен да има интелектуалци. Рангел постоянно говореше с футболистите за мотивация и като Димитър Пенев беше доста подсъзнателен. Обичах другия метод ”, споделя Ишков за първите си стъпки във футбола.
Работи с обсег, даже и когато „ Евроенерджи ” стопира издръжката на футболния клуб. Притиснат до стената в тежката обстановка, Ишков се изявява като отличен търговец на футболисти. Само нападателят Валентин Станчев се оказва три пъти продаден от него – първо в Китай, след това в ЦСКА и най-после в немския „ Заксен ”. Неговият нападател Иво Георгиев става голмайстор на „ А “ група през 1996 година При Ишков в „ Спартак “ се изреждат да работят най-хубавите треньори от тези години.
Успява да наеме пълководец №1 Димитър Пенев, там са още Стефан Грозданов, Ферарио Спасов, Ради Здравков. Пак там сполучлив прощъпулник в занаята прави Велислав Вуцов. За ангажирането на Пената обезпечава пари от американска компания, а представянето му в „ Континентал Плаза “ е от блестящо, по-бляскаво. Заради това, че дърпа сполучливо конците и е приключил кукли като ред други положителни артисти, Ишков се снабдява във футбола ни с прозвището Кукловода.
Тъй като по това време върви поголовно пазаруване на мачове у нас, върху Кукловода постоянно се сипят обвинявания, че „ Спартак ” (Вн) раздава точки посредством симулативна игра. В други случаи обаче авансово изказаните подозрения, че ще има „ Полегнала е Тодора ”, се оказват изцяло неоснователни.
Така да вземем за пример през 1997 година спартаковците на Ишков бият първенеца ЦСКА с 2:1, откакто цяла футболна България се е наканила да гледа „ порно вместо футбол ” съгласно лексиката на Сашо Диков. Година по-късно същото става и на мача с „ Левски “, когато потеглят клюки, че сините ще минат леко през Варна.В противоположен случай треньорът им Вячеслав Грозни щял да бъде уволнен. „ Ако това е истина, добре е да му запазят билет за самолета за Москва още занапред “, споделя шеговито Ишков, а неговият отбор пeчели против наперените софиянци с 2:1.
Подобна история става преди мача с немския „ Мюнхен 1860″ от шампионата „ Интертото. Шефът на гостуващия във Варна тим Карл-Хайнц Вилдмозер разправя, че получил оферта от Ишков да купи мача против забележителна сума дойче марки. „ Бих посъветвал хер Вилдмозер да обърне повече внимание на вурстчетата си, опонира варненецът по адрес на пълничкия си сътрудник от Германия. А на терена „ Спартак “ излиза победител с 2:1 против елитния тогава немски съперник.
Без да има формация зад тила, Николай Ишков съумява да задържи варненския си тим цели девет сезона в „ А “ група. Къде с връзки, къде със сладкодумие съумява да прикотква спонсори като Митко Събев и даже една от водещите банки. И то в случай, че тъкмо тогава банковият бранш бяга като демон от тамян, когато стане въпрос за футболното ни тресавище.
През 2004 година Николай Ишков се отдръпва от „ Спартак “. „ Вече бях решил да усетя съботите и неделите в другия смисъл, имах семейство и други задължения “, споделя бащата на четири деца, с които го подарява брачната половинка му Нора. Но в действителност остава с блестящо наличие в изкуството, футбола и спорта
Снима се и продуцира „ А през днешния ден накъде? на Рангел Вълчанов, продължение със същите артисти на продукцията от 1988 година, единствено че две десетилетия по-късно. В „ Под прикритие ” играе ролята на футболния необут Силвио Байчев, който дължи пари на Джаро. Участва и в хитовия сериал „ Връзки “, а в „ Съни бийч “ играе ролята на Стойчо Розата. Той е и продуцент на „ Възвишение ”- фамозният филм, изработен по едноименния разказ на Милен Русков.
„ Често пишат за мен, че запознат съм футбол, само че всички в тази страна претендират да са на „ ти “ с най-популярната игра. Виж, киното е по-елитарна работа и там са по-малко така наречен „ разбирачи “, споделя. Николай Ишков. Той остава във футбола, единствено че като управител. Участва в едри покупко-продажби като да вземем за пример тази с ЦСКА, когато армейският тим минава във притежание на „ Титан ”. Продава футболисти у нас и в чужбина. В екипа си притегля както млади лъвчета, окуражени да се потвърдят на футболния пазар, по този начин и остарели пушки като известния импресарио Дочо Нанов, водил още в края на 50-те години договарянията за прекосяване на огромния ни футболист Иван Колев във френския „ Реймс ”. Става и шеф на най-голямата ни спортна зала „ Арена Армеец “ като получава поста от тогавашния състезателен министър и някогашен президент на другия варненски клуб „ Черно море “ Красен Кралев.
Всичко в живота на Николай Ишков върви добре, до момента в който преди към година и половина му откриват израстък в мозъка. Оказва се, че въпросният тип онкологично заболяване е доста рядко. Дори и опитите за лекуване в чужбина удрят на камък – медицината за Николай Ишков е безсилна. Последните месеци от живота си прекарва на инвалидна количка във Варна. Там претърпява и инсулт, преди да си замине в нощта на неделя против понеделник. Едно е несъмнено – артистът с футболното сърце няма да бъде пропуснат дълго време нито на сцената, нито в палата на Цар Футбол.
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!
Източник: Уикенд
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР