Една от най-известните журналистки в новините на БНТ - Мария

...
Една от най-известните журналистки в новините на БНТ - Мария
Коментари Харесай

БНТ отстрани Мария Чернева от ресора ѝ. Тя напуска: Нямам избор

Една от най-известните журналистки в новините на Българска национална телевизия - Мария Чернева, разгласи, че е решила да подаде едномесечно предупреждение за овакантяване. Повод за решението ѝ е "публична екзекуция пред цялата редакция на новините ", заяви Чернева в профила си във фейсбук.

"Когато шефът на информация посегна на най-ценния ми капитал - положителното име и доверие, градено 25 години. С неприемливи внушения за неприлично държание като представител на Българска национална телевизия в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца, с изразена гадност към мен. Единствено по изказвания в някакво писмо към генералния шеф. Писмо, за което шефката на информация не позволи и грам подозрение, че съдържа лъжи ", написа Чернева.

Всеки понеделник шефът на информацията в Българска национална телевизия Уляна Пръмова събира екипа на публицистично заседание. Този понеделник тя е почнала изявлението си непосредствено против Мария Чернева, написа ClubZ. Цитирала писмо, което е получила от Българската асоциация за протекция на пациентите, съдържащо обвинявания против работата на журналистката като член на Обществения съвет от името на Българска национална телевизия. Пръмова оповестила, че лишава от Чернева сектор "здравеопазване ", в който тя има дълготраен опит. Репортерката не е била осведомена авансово за писмото, нито е била запитана дали информацията дава отговор на истината.

"Това управление на Българска национална телевизия се разграничи от мен.

Аз се диференцирам от това управление на Българска национална телевизия.

Професионалната ми чест го изисква ", написа Чернева.

"Беше доста жестоко. Всички го приехме като обръщение: Не критикувайте министерствата, които отразявате ", споделил участвал на събранието.

Директорката на информацията в Българска национална телевизия Уляна Пръмова също удостовери за случая пред Клуб Z.

"Да, на планьорка в понеделник разгласих, че има такова писмо, че казусът се ревизира, и че до изясняването му премахвам Мария Чернева от ресора й. Повторих няколко пъти - до приключването на инспекцията ".

По думите на Пръмова, казусът е "много сериозен ". Според описаното в писмото, Чернева е гласувала срещу лекуването на деца в чужбина, тъй като било "експериментално ". Всички останали представители на медиите са дали своят вот "за ".

"Мария е публицист, а не доктор, тя няма експертизата да реши пробно ли е едно лекуване или не. Това решение е било оспорено в съда и съдът го е отменил, както твърди създателят на писмото. То не е анонимно, подадена е тъжба до малкия екран, съответно е входирана и ние сме длъжни да проверим изказванието ".

Уляна Пръмова добави, че Чернева е в този фонд не в персонално качество, а като представител на Българска национална телевизия. Била два мандата представител на Българска национална телевизия във фонда, почнала е трети мандат, а има право единствено на два.

Генералният шеф Константин Каменаров е разпоредил да се направи инспекция, отправил е питане към фонда, чака пояснения от Чернева до петък, с цел да се реши какъв е казусът.

"Не ми е ясно за какво авансово се прави от това проблем. А аз съм в цялостното си право да я отстраня от ресора й, в тази ситуация краткотрайно, защото това може да навреди на репутацията й като публицист. Решението ми не е заплашило по никакъв метод нейната работа в малкия екран, отново дублирам - това е краткотрайно премахване на ресора до изясняване на противоречивия случай ".

Преди месец Българска национална телевизия уволни основния си продуцент Роберт Ковачев с обвинявания, че е провел митинга на публицистите от "Денят стартира с просвета ".

В началото на годината бе свалена от ефир продуцентката на "Денят стартира с просвета " Весела Петрова. Тя и сътрудниците ѝ излязоха пред Българска национална телевизия, когато пред постройката имаше митинг против опитите на програмния шеф на БНТ1 Емил Кошлуков да се намесва в публицистичните решения.

Ето целия текст, който Мария Чернева разгласява във фейсбук.

"Днес считам да подам едномесечно предупреждение за овакантяване.

Извинявайте! На всички, които ми се обадиха да ме поддържат и ме убеждаваха да остана. Повярвайте ми - НЯМАМ ИЗБОР. Особено след моята обществена екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато шефът на информация посегна на най-ценния ми капитал - положителното име и доверие, градено 25 години. С неприемливи внушения за неприлично държание като представител на Българска национална телевизия в Обществения съвет на Фонда за лекуване на деца, с изразена гадност към мен. Единствено по изказвания в някакво писмо към генералния шеф. Писмо, за което шефката на информация не позволи и грам подозрение, че съдържа лъжи. С думи, които ме възпламениха от отвращение, с думи, които провокираха нападките на някои сътрудници - по какъв начин съм могла да отхвърлям лекуване на деца.

Писмо, поради което обществено ми беше лишен сектор опазване на здравето, тъй като имали право да ми го вземат. Там, където съм най-силна и самостоятелна, там, където мога твърдо да не отстъпвам публичния интерес и елементарно разграничавам непознато въздействие. Отстранена съм без никакъв професионален мотив, обществено, като знак към всичките ми сътрудници - каква "подкрепа " биха имали всякога, в случай че настъпят нечии ползи и потекат тъжби към тях.

Трябва да давам пояснения, генералният шеф ги изискал документално. Така сподели Уляна Пръмова. Два дни очаквам да получа и настояването и писмото, с цел да се защитя. Докато схвана, че на генералния шеф не му трябват моите пояснения. Той към този момент е изпратил писмото си до министъра на опазването на здравето с искане да бъда заменена като член на Оценка за съвместимост на фонда. Повярвал е очевидно на някакви непознати изказвания. В писмото, което по този начин и не получих, на Пламен Таушанов от Българската асоциация за протекция на пациентите (БАЗП) с гледище да бъда заменена от Оценка за съвместимост. Защо генералният шеф би трябвало да има вяра на мен, като може да одобри без подозрения изказванията на индивида, чийто представител в Оценка за съвместимост на фонда гласоподава заявки на родители в очевиден спор на ползи. Конфликт на ползи, защото той в качеството си на ръководител на УС на БАЗП, посредством представителството си в Оценка за съвместимост на Фонда има директен достъп до персоналните данни и контакти на родителите и децата с отказано лекуване в Германия, оспорвано от наши специалисти. Конфликт на ползи, тъй като същата асоциация инициира правосъдни каузи против фонда и съставлява, и пази родителите на децата евентуално не безкористно.

Това управление на Българска национална телевизия се разграничи от мен.

Аз се диференцирам от това управление на Българска национална телевизия.

Професионалната ми чест го изисква. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР