Една от най-големите застрахователни компании у нас – ДЗИ, част

...
Една от най-големите застрахователни компании у нас – ДЗИ, част
Коментари Харесай

Край! Решиха застраховките да изчензат

Една от най-големите застрахователни компании у нас – ДЗИ, част от групата на KBC, предлага езикова промяна: думата " застраховка " да бъде сменена с думата " засигуровка ". 

Причината е, че коренът на " застраховка " в действителност е " боязън ", а застрахователните услуги не трябва да работят с такива асоциациии. За сметка на това, на британски думата е insurance, а коренът й e " sure ", което значи " сигурен " и " сигурност ”. 
-->
" Забелязвате ли по какъв начин тази дребна смяна напълно трансформира гледната точка?

Страх против сигурност. Как бъдещето към този момент не е някакво си там чучело за лековерни, а резултат от рационални и разумни наши дейности да си го подсигурим. Вече не " стискаме палци ", не " плюем в пазвата си "  и не " чукаме на дърво ", а взимаме нещата в ръцете си и можем да гледаме напред малко по-уверено и умерено.

Тази смяна може да наподобява незначителна и чисто лингвистична, само че не е по този начин. Тя сменя гледната точка, самия психически подтекст, който по този начин отрицателно оцветява метода в нашата промишленост ", аргументират се компанията.

В отворено писмо на корпоративния уебсайт ДЗИ уведомява, че ще стартира да използва думата " засигуровка "  във всички свои бъдещи връзки, рекламни материали и корпоративна литература и  навсякъде другаде, където няма ограничавания от закони и подзаконови нормативни актове.

Писмото е подписано от основния изпълнителен шеф на ДЗИ Коста Чолаков, който оглавява компанията от 2013 година насам. Цялата му кариера е обвързвана със застрахователния бизнес, а образованието му е надалеч от филологическото – приключил е право във Факултета по стопанска система и правни науки към Аристотеловия университет в Солун, Гърция и магистърска степен по право от Queen Mary & Westfield College към Лондонския университет.

Засега единствено ДЗИ е декларирала предпочитание да прави езикова гражданска война. „ Успехът ни обаче би бил цялостен само, в случай че всички дружно застанем зад тази самодейност и най-малко за малко оставим гневната конкуренция между тях на назад във времето “, приканва Коста Чолаков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР