Една от най-големите вериги супермаркети в света, Walmart, разследва дали

...
Една от най-големите вериги супермаркети в света, Walmart, разследва дали
Коментари Харесай

Walmart разследва дали затворнички в Камбоджа не произвеждат дрехи за компанията

Една от най-големите вериги супермаркети в света, Walmart, проверява дали затворнички в най-големия женски затвор в Камбоджа не създават облекла, които след това са изнасяни за Съединени американски щати, оповестява Reuters. Това би било нелегално, защото интернационалната търговия със артикули, които са създадени от пандизчии, нарушава американското законодателство.

Една от най-големите вериги супермаркети в света, Walmart, проверява дали затворнички в най-големия женски затвор в Камбоджа не създават облекла, които след това са изнасяни за Съединени американски щати, оповестява Reuters. Това би било нелегално, защото интернационалната търговия със артикули, които са създадени от пандизчии, нарушава американското законодателство.

Проучването от страна на компанията е почнало в резултат на питане от страна на Американската асоциация за облекло и обувки (AAFA) до посланика на Камбоджа във Вашингтон Кео Чхеа. Официалната преписка е почнала през ноември, само че информацията става обществена едвам в този момент.

Държавният секретар на министерството на търговията на Камбоджа Сок Софхек, който ръководи държавна комисия, проверяваща обвиняванията на AAFA, сподели пред организацията, че Камбоджа е глобила три локални компании с по 50 хиляди $. Освен това лицензите им за експорт са спрени за три месеца до 31 юли, а повода е потреблението на пандизчии от Поправителен център 2 (CC2) за шиене на хотелски чехли за експорт в Европейския съюз и Япония. Стойността на чехлите, изнесени предходната година, е към 190 хиляди $, прибавя той.
Реклама
Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида съобщи, че е посетила CC2 и е изразила угриженост пред управляващите по отношение на насилствения труд. Говорителят също по този начин сподели, че е научил през февруари, че Камбоджа организира следствие и че затворническите работилници са затворени.

Четирима души, осведомени с въпроса, в това число двама някогашни пандизчии от CC2, са декларирали пред Reuters, че други продукти, създадени в пандиза, наподобява, са свързани с Walmart и Centric Brands - лицензиращия сътрудник за IZOD и други лейбъли, в това число Calvin Klein, Tommy Hilfiger и Under Armour. И Walmart, и Centric доставят артикули от Камбоджа.

Хората демонстрираха на Reuters пазарска чанта за многократна приложимост с марката Walmart и поло тениска с марката IZOD, като съгласно тях те са направени във фабриките на пандизите, където са работили лишени от независимост. Бившите пандизчии са изнесли продуктите със себе си при освобождението им. Информацията, отпечатана върху етикетите на продуктите - имена на вносители, стилови номера и кодове на пратката, както и кодове, издадени от Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати - демонстрира, че те са били предопределени за Съединени американски щати и Канада. Това е доказано и от търговски записи от доставчиците на данни Panjiva и ImportGenius. Записите не разкриват фабриката, придвижването по веригата на доставки или връзките на подизпълнители в границите на Камбоджа.

" Намираме обвиняванията за доста тревожни ", сподели представител на Walmart при започване на юни. " Принудителният труд от всевъзможен тип е непоносим и ние имаме вяра, че всички хора би трябвало да бъдат третирани с достолепие и да не бъдат експлоатирани ", добави той пред организацията. По негови думи следствието продължава и сега.
Реклама
Reuters събра детайлности за производството на дрехи в CC2 посредством изявленията с четири дами, освободени през януари, откакто са изтърпели присъди за опиати до две години. Бившите пандизчии декларират, че работят общоприетоо работно време и вършат ризи, панталони, хотелски чехли и пазарски чанти. Отказът от работа постоянно е означавал пренасяне в друга килия или принуждаване да коленичат, макар че някои пандизчии са избягвали фабриките, като заплащат на затворническата защита, изясняват те.

" Не искахме да работим, само че трябваше да работим. Когато бяхме в пандиза, бяхме равни на нула ", сподели някогашен пандизчия. Камбоджа дефинира минимална месечна заплата от 200 $ за работничките в шивашките заводи, само че дамите споделят, че нормално получават към 1.75 до 5 $ на месец.

Затворническият труд в CC2 евентуално слага Камбоджа в несъгласие с Общата система за преференции на Съединени американски щати, която дава безмитни преимущества на отговарящите на изискванията разрастващи се народи. Програмата е изтекла и чака наново позволение от законодателите на Съединени американски щати.

Служители на министерството на търговията на Камбоджа са се срещнали с други представители на държавното управление, пандизите и комерсиалните асоциации през февруари и март. Причината за срещите е да се обсъдят опасенията на AAFA по отношение на това дали в Камбоджа се съблюдават интернационалните правила за произвеждане на експортни артикули, заяви министерството в формалния си акаунт във Фейсбук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР