Една от най-големите платформи за търговия с криптоактиви FTX заяви,

...
Една от най-големите платформи за търговия с криптоактиви FTX заяви,
Коментари Харесай

Изпадналата в затруднение криптоборса FTX обяви фалит, създателят ѝ подава оставка

Една от най-големите платформи за търговия с криптоактиви FTX съобщи, че е подала молба за започване на процедура по неплатежоспособност. Този ход бележи края на една безредна седмица, която раздруса напълно криптопазарите и в този момент може да докара до един от най-големите сривове в промишлеността.

Новината идва дни, откакто по-големият съперник на компанията - Binance, се отхвърли от договорката за нейното придобива и я остави сама да се бори в набирането на близо 9,4 милиарда $ от вложители и съперници.
30-годишният създател и основен изпълнителен шеф на FTX Сам Банкман-Фрид разгласи в Туитър, че подава оставка.Начело в този момент застава Джон Рей III, правист и някогашен началник на банкрутиралата енергийна компания EnronПазарите на криптовалути, които към този момент се бяха намалили с 20% през последната седмица, се сринаха след новината. Цената на биткойна спадна с 4%, а Etherum загуби 5% до 1230 $.
Търговската компания на Банкман-Фрид Alameda Research също е част от отбраната от банкрут, оповестиха от компанията. Според източници точно тя частично стои зад проблемите на FTX, като има подозрения, че е поддържала изкуствено цената на криптовалутата FTT и е употребявал парите на клиентите на борсата, с цел да покрива загубите си от покупко-продажби.

Фалитът на FTX бележи замайващ поврат в ориста на компанията и нейния създател, който единствено допреди няколко дни беше считан за една от най-мъдрите и авторитетни фигури в криптоиндустрията и във Вашингтон, където лобираше за оформянето на регламенти по отношение на криптото.

Сега учредената от него компания е обект на следствие от страна на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища и федералните прокурори в Ню Йорк. Състоянието му, което в миналото се оценяваше на 24 милиарда $, е намаляло до по-малко от един милиард, написа в. " Ню Йорк Таймс ".

Проблемите му започнаха през уикенда, когато основният изпълнителен шеф на Binance, Чанпенг Джао, допусна обществено, че FTX може да е финансово нестабилна. Голям поток от клиенти се втурна да се пробва да изтегли своите криптопасиви от платформата и FTX не съумя да отговори на търсенето.

Тогава Банкман-Фрид подписа договорка, с цел да разреши на Джао да купи компанията и на процедура да я избави. Но откакто прегледа финансовите документи на компанията, Binance се отдръпна от съглашението, оставяйки FTX с лимитирани благоприятни условия.

В диалози с вложители и известия до чиновниците създателят на една от най-големите криптоборси се извини неведнъж, само че акцентира, че работи интензивно за набиранто на средства и разрешаване на обстановката. В последна сметка обаче дупката наподобява се е оказала прекомерно огромна, с цел да бъде запълнена, защото FTX дължи общо 8 милиарда $.
Бързият срив на борсата за криптовалути и несполучливият опит тя да бъде продадена подсказва, че нито една компания в свободно разрастващата се и едва контролирана криптоиндустрия не е в сигурност.Това повдига въпроси и за бъдещето на по-малки компании като BlockFi и банкрутиралия криптозаемодател Voyager Digital, които бяха подписали избавителни пакети с FTX, откакто зрелищният срив на TerraUSD през май тласна доста компании към ръба на банкрута.
Всичко това разпалва и опасения за бъдещето на криптоиндустрията, която е изправена пред нелеката задача да си възвърне благоразположението на вложителите на дребно. Фалитът на FTX е от голяма важност за цялата сфера, защото резултатите от него най-вероятно ще се разпространят през идващите дни и седмици.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР